Χειρουργική αντιμετώπιση σοβαρών επιπλοκών καταρράκτη.

Μέγεθος γραμματοσειράς:

A- | A | A+

Κίνδυνοι εγχείρησης καταρράκτη.

Η επέμβαση για την αφαίρεση του καταρράκτη είναι η πιο συχνή αλλά και η πιο επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση σε όλο το χώρο της Ιατρικής Επιστήμης και αποτελεί κατά κανόνα μια πολύ ασφαλή επέμβαση . Παρόλα αυτά ο κίνδυνος ύπαρξης σοβαρών επιπλοκών είναι υπαρκτός και πολλές φορές δεν μπορούν να προβλεφθούν ενώ μπορεί να συμβούν και στους πιο έμπειρους χειρουργούς . Οι πιθανές σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να συμβούν και χρήζουν επιπλέον χειρουργειού για αντιμετώπιση τους μπορεί να είναι:

Α . Πιθανές σοβαρές επιπλοκές κατά την διάρκεια της εγχείρησης.

  • Ρήξη του οπίσθιου τμήματος της κάψας του φακού με διαταραχή του οφθαλμικού ζελέ που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη όραση.
  • Αδυναμία αφαίρεσης τμήματος η ολόκληρου του φακού.
  • Πρεκτόπιση ή αδυναμία τοποθέτησης ενδοφακού.
  • Συλλογή αίματος μέσα στο μάτι.

Β. Πιθανές σοβαρές επιπλοκές μετά την εγχείρηση.

  • Λανθασμένη διοπτρική δύναμη ή παρεκτόπιση του τεχνητού ενδοφακού.
  • Παρεκτόπιση ή και εμβύθιση του ενδοφακού.
  • Αποκόλληση του αμφιβληστροειδή (σοβαρή και σπάνια κατάσταση με απώλεια της όρασης ).
  • Μόλυνση του ματιού – ενδοφθαλμίτιδα – που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια του βολβού!

Σε περίπτωση που συμβεί κάποια από τις παραπάνω επιπλοκές ,αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί τις περισσότερες φορές ικανοποιητικά με την συνδρομή εξειδικευμένων για τέτοιες περιπτώσεις χειρουργών οφθαλμίατρων . Ωστόσο μερικές από αυτές τις επιπλοκές (πχ ενδοφθαλμίτιδα) πάρα πολύ σπάνια μπορεί να οδηγήσουν σε ολοκληρωτική απώλεια της όρασης η και του βολβού.

Μία όχι και τόσο σπάνια επιπλοκή που μπορεί να συμβεί είναι η παρεκτόπιση του τεχνητού φακού που τοποθετήθηκε σε προηγούμενο χειρουργείο. Η τεχνική και ο νέος φακός που θα χρησιμοποιηθεί για αντιμετώπιση αυτής της επιπλοκής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εμπειρία και τισ προτιμήσεις του ιατρού. Ένας από τους πιο εξελιγμένους και μοντέρνους τρόπους είναι η αφαίρεση και αντικατάσταση του παρεκτοπισμένου φακού με τον ειδικό φακό που λέγεται Carlevale . Ο ιατρός είναι εκπαιδευμένος στην χρήση αυτού του φακού και τον προτιμάει τα τελευταία χρόνια γιατί κατά την γνώμη του ο φακός αυτός δίνει τα καλύτερα ανατομικά αποτελέσματα σε σχέση με άλλους φακούς ή παλαιότερες λύσεις . Μάλιστα δημοσίευσε μια νέα τεχνική για πιο τραυματική και σύντομη τοποθέτηση του φακού αυτού στην Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας .

https://www.aao.org/education/clinical-video/technique-carlevale-iol-scleral-fixation-using-hof

Δείτε επίσης:
Υαλοειδεκτομή – Χειρουργική Ωχράς
Εγχείρηση καταρράκτη
Διαθλαστικές επεμβάσεις

Μοιράσου το Άρθρο:

Μανουσάκης Ευάγγελος

Σχετικά με τον Ιατρό

Ο Οφθαλμίατρος Ευάγγελος Μανουσάκης (www.emanousakis.gr) σπούδασε στην Στρατιωτική Ιατρική (ΣΣΑΣ) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Aποφοίτησε 1ος στην Τάξη της Πολεμικής Αεροπορίας το 1991.