Ηλικιακή εκφύλιση Ωχράς

Μέγεθος γραμματοσειράς:

A- | A | A+

Τι είναι η γεροντική εκφύλιση της ώχρας  (ΓΕΩ);

gerontiki-ekfylish-oxrias-1 gerontiki-ekfylish-oxrias-2Η γεροντική εκφύλιση της ωχράς είναι μια συχνή πάθηση των ατόμων μέσης ηλικίας, που έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια της κεντρικής όρασης.  Ο ασθενής μπορεί να βλέπει τα αντικείμενα όταν τα παρατηρεί από το πλάι ενώ αντίθετα όταν προσπαθεί να προσηλώσει, βλέπει το αντικείμενο θαμπό ή και καθόλου .

Τι είναι η ωχρά;

Η ωχρά είναι τμήμα του εσωτερικού χιτώνα του ματιού, που λέγεται αμφιβληστροειδής. Είναι υπεύθυνη για τη κεντρική όπως λέγεται όραση. Ο αμφιβληστροειδής είναι ο φωτοευαίσθητος χιτώνας του ματιού που ευθύνεται για την πρόσληψη των φωτεινών ερεθισμάτων και την μετατροπή αυτών στον εγκέφαλο σε εικόνα.

Όταν ο ασθενής πάσχει από γεροντική εκφύλιση της ωχρας  το είδωλο του αντικειμένου που προσπίπτει στην ωχρά δεν μετατρέπεται σε εικόνα γιατι οι φωτουποδοχείς όπως λέγονται δεν λειτουργούν.

Τι συμβαίνει στην ωχρά που έχει σαν αποτέλεσμα την θολή εικόνα;

gerontiki-ekfylish-oxrias-3Η πιο συνηθισμενη μορφή της πάθησης που λέγεται και ‘ατροφική η ξηρού τύπου’, αναπτύσσεται σταδιακά και συνήθως αφήνει κάποιο βαθμό χρήσιμης κεντρικής όρασης .Εξαιτίας της βαθμιαίας εμφάνισης της νόσου οι ασθενείς δεν το αντιλαμβάνονται και έτσι κατορθώνουν να προσαρμόσουν την ζωή τους στα νεα δεδομένα της όρασης .

 

gerontiki-ekfylish-oxrias-4Η λιγότερο συχνή μορφή λέγεται ‘υγρή ή παραγωγική’ μορφή. Στην μορφή αυτή ένας νέος ινοαγγειακός ιστός αναπτύσσεται κάτω από την ωχρά και μπορεί να ελαττώσει απότομα την όραση  και παρότι και στην περίπτωση αυτή η περιφερική όραση διατηρείται ο ασθενής δεν μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί.

 

Μπορεί αυτή η κατάσταση να θεραπευθεί;

Αν και η κατάσταση αυτή δεν είναι ιάσιμη  υπάρχει η δυνατότητα με κατάλληλη θεραπεία να επιβραδυνθεί ο ρυθμός μείωσης της όρασης στη υγρή μορφή ΓΕΩ. Ο τρόπος αντιμετώπισης είναι η εφαρμογή λέιζερ σε επιλεγμένες περιπτώσεις, η ένεση ειδικών φαρμάκων μέσα στον οφθαλμό ,η φωτοδυναμική θεραπεία ,η θερμοθεραπεία φάρμακα κλπ . Ο οφθαλμίατρος σας θα σας ενημερώσει σχετικά σε περίπτωση που είναι δυνατή η αντιμετώπιση της κατάστασης σας με έναν από τους παραπάνω τρόπους.

 

Τι θα γίνει αν η όραση μου χειροτερέψει ξαφνικά;

flouroaggeiografiaΣτην περίπτωση που έχει διεγνώσθη οτι πάσχετε από ΓΕΩ και η όραση σας χειροτερέψει ξαφνικά πρεπει οπωσδήποτε να εξεταστείτε επειγόντως από οφθαλμίατρο. Στην περίπτωση αυτή ίσως χρειαστεί να υποβληθείτε σε εξέταση με ΦΛΟΥΡΟΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ ούτως ώστε να μπορέσει ο οφθαλμίατρος σας να αξιολογήσει το μέγεθος της βλάβης του ματιου σας και να μπορέσει να σας καθοδηγήσει σωστά.

 

Τρόπος αυτοεξέτασης.

Αν πάσχετε από ΓΕΩ και έχετε ένα καλό μάτι μπορεί να περάσει αρκετός καιρός προτού εμφανιστούν συμπτώματα και σε αυτό. Μπορεί να αντιληφθείτε οτι τις ευθείες γραμμές τις βλέπετε τεθλασμένες ή οτι επίσης τα χρώματα μπορεί να ξεθωριάσουν. Τέλος μπορεί να χάσετε την ικανότητα να αντιλαμβάνεστε σωστά τις αποστάσεις.

Ο συχνός αυτοέλεγχος με τον ειδικό πίνακα που λέγεται ΑΜΣΛΕΡ (Amsler grid) μπορεί να βοηθήσει στην πρόωρη διάγνωση της πάθησης και στην δυνατότητα αντιμετώπισης της.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟΥ ΑΜΣΛΕΡ

pinakas-Amsler

  • Κρατήστε τον πίνακα 30 εκατοστά μπροστά από τα μάτια σας .
  • Φορέστε τα κοντινά σας γυαλιά.
  • Εξετάστε το κάθε μάτι ξεχωριστά.
  • Μπορείτε να δείτε τις τέσσερις γωνίες συγχρόνως;
  • Παρατηρείτε κύρτωση, ξεθώριασμα η κυματισμό των γραμμών;
    • Αν δείτε κάτι που σας ενοχλεί επισκεφτείτε το οφθαλμίατρο σας .
    • Εξετάστε το μάτι σας δυο με τρεις φορές τον μήνα.

 

Γεροντική εκφύλιση της ωχράς και καταρράκτης.

Επειδή η ΓΕΩ εμφανίζεται σε ηλικιωμένα άτομα συχνά συνυπάρχει και καταρράκτης. Πρέπει να τονιστεί οτι η αφαίρεση του καταρράκτη στις περισσότερες φορές βελτιώνει την φωτεινότητα της όρασης αλλά όχι την οπτική οξύτητα. Αυτό σημαίνει οτι μετά την εγχείρηση ο ασθενής δεν θα μπορέσει να δει περισσότερα  νούμερα στον Πίνακα- Οπτότυπο .  Αυτό είναι απαραίτητο να γίνει αντιληπτό και κατανοητό από τον ασθενή προτού προβεί σε επέμβαση αφαίρεσης του καταρράκτη.
Για περισσότερες λεπτομέρειες απευθυνθείτε σε ειδικό οφθαλμίατρο.

Μοιράσου το Άρθρο:

Μανουσάκης Ευάγγελος

Σχετικά με τον Ιατρό

Ο Οφθαλμίατρος Ευάγγελος Μανουσάκης (www.emanousakis.gr) σπούδασε στην Στρατιωτική Ιατρική (ΣΣΑΣ) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Aποφοίτησε 1ος στην Τάξη της Πολεμικής Αεροπορίας το 1991.