Κόκκινα Μάτια: Μήπως ο γιατρός σας συνταγογραφεί λανθασμένη θεραπεία;

Μέγεθος γραμματοσειράς:

A- | A | A+

Οι οφθαλμίατροι παροτρύνουν τους παθολόγους ή και τους φαρμακοποιούς να σταματήσουν να χορηγούν αντιβιοτικά για μια κοινή λοίμωξη των ματιών που τυπικά ιάται χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

ΜΕΛΕΤΗ SAN FRANCISCO

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι με οξεία επιπεφυκίτιδα, ή ροζ μάτι, παίρνουν λάθος θεραπεία.

Περίπου το 60 τοις εκατό των ασθενών λαμβάνουν συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά, παρά το γεγονός ότι τα αντιβιοτικά είναι σπανίως απαραίτητα για τη θεραπεία αυτής της συχνής λοίμωξης των ματιών.

Περίπου 20 τοις εκατό λαμβάνουν ένα μικτό κολλυριο που περιέχει αντιβιοτικό και στεροειδές που μπορεί να παρατείνει ή να επιδεινώσει τη μόλυνση.

Η μελέτη είναι τώρα σε απευθείας σύνδεση με το περιοδικό Ophthalmology , το επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη για την αξιολόγηση της χρήσης αντιβιοτικών για ροζ μάτια σε ένα μεγάλο, διαφορετικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα ευρήματα αποδεικνύουν μια τάση κατάχρησης αντιβιοτικών για κοινές ιογενείς ή ήπιες βακτηριακές καταστάσεις. Είναι μια τάση που αυξάνει το κόστος για τους ασθενείς και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και μπορεί να προάγει την αντοχή στα αντιβιοτικά.

Οι ερευνητές του Οφθαλμολογικού Κέντρου Kellogg του Πανεπιστημίου του Michigan εξέτασαν τα δεδομένα από ένα μεγάλο ασθενών που έλαβαν θεραπεία και προσδιόρισαν τον αριθμό των ασθενών που πληρούσαν τις ενδείξεις για συνταγογράφηση οφθαλμικού κολλυρίου στις περιπτώσεις οξείας επιπεφυκίτιδα. Στη συνέχεια αξιολόγησαν τα χαρακτηριστικά των ασθενών που δικαιολογούσαν την συνταγή σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν.

Από περίπου 300.000 ασθενείς με διάγνωση οξείας επιπεφυκίτιδας σε περίοδο 14 ετών, το 58% πλήρωσε συνταγή για αντιβιοτικές οφθαλμικές σταγόνες. Μεταξύ αυτών, το 20 τοις εκατό πληρούσε τις ενδείξεις για μια συνταγή ενός συνδυασμένου κολυρίου αντιβιοτικών-στεροειδών. Οι σταγόνες αντιβιοτικών στεροειδών είναι ακατάλληλες για τους περισσότερους ασθενείς με οξεία επιπεφυκίτιδα, επειδή μπορεί να επιμηκύνουν ή να επιδεινώσουν ορισμένους τύπους ιογενών λοιμώξεων.

Ακόμη πιο ανησυχητικά, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες να συμπληρωθεί μια συνταγή εξαρτιόταν περισσότερο από την κοινωνικοοικονομική κατάσταση ενός ασθενούς παρά από τον ίδιο τον κίνδυνο ο ασθενής να αναπτύξει μια πιο σοβαρή λοίμωξη των ματιών όπως για παράδειγμα, οι ασθενείς που φορούν φακούς επαφής και εκείνοι που έχουν διαγνωστεί με HIV / AIDS.

Το ροζ μάτι επηρεάζει 6 εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο. Υπάρχουν τρεις τύποι: ιογενής, βακτηριακή και αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Τα αντιβιοτικά είναι σπάνια απαραίτητα για τη θεραπεία της οξείας επιπεφυκίτιδας. Οι περισσότερες περιπτώσεις προκαλούνται από ιογενείς λοιμώξεις ή αλλεργίες και δεν ανταποκρίνονται στα αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά συχνά δεν είναι απαραίτητα για τη βακτηριακή επιπεφυκίτιδα, επειδή τα περισσότερα περιστατικά είναι ήπια και θα αποδράμουν μόνα τους μέσα σε 7 έως 14 ημέρες χωρίς θεραπεία.

Η μελέτη βρήκε επίσης:

Οι πάροχοι πρωτοβάθμιας περίθαλψης (οικογενειακοί ιατροί, παιδίατροι, εσωτερικοί ιατροί και πάροχοι επείγουσας περίθαλψης) διαγιγνώσκουν την πλειοψηφία (83%) των ασθενών με κόκκινο μάτι. Μόνο μια μειοψηφία διαγνώστηκε από παρόχους φροντίδας οφθαλμών, όπως οφθαλμίατροι ή οπτικοί.
Οι ασθενείς που διαγνώστηκαν από παρόχους μια πρωτοβάθμιας ή επείγουσας μονάδος υγείας ήταν δύο έως τρεις φορές πιο πιθανό να πληρώσουν συνταγές για αντιβιοτικές οφθαλμικές σταγόνες σε σύγκριση με τους ασθενείς που διαγνώστηκαν από έναν οφθαλμίατρο.
Οι ασθενείς που πληρούσαν τις συνταγές αντιβιοτικών ήταν πολύ πιο πιθανό να είναι λευκοί, νεότεροι, καλύτερα μορφωμένοι και πιο εύποροι από τους ασθενείς που δεν πληρούσαν τις συνταγές.
“Αυτή η μελέτη αναδυκνύει το πρόβλημα για την υπερβολική συνταγογράφηση αντιβιοτικών για μια κοινή λοίμωξη των ματιών”, δήλωσε ο κύριος συγγραφέας Nakul S. Shekhawat, M.D., M.P.H. “Δείχνει ότι οι τρέχουσες αποφάσεις για τη θεραπεία ροζ ματιών δεν βασίζονται σε στοιχεία, αλλά συχνά οδηγούνται περισσότερο από τον τύπο του ιατρού που κάνει τη διάγνωση και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση του ασθενούς παρά από ιατρικούς λόγους. Οι δυνητικές αρνητικές συνέπειες είναι δύσκολο να δικαιολογηθούν καθώς κινούμαστε προς την εστίαση στην αξία της υγειονομικής περίθαλψη ».

Οι συγγραφείς λένε ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους τα αντιβιοτικά έχουν συνταγογραφηθεί. Πρόκειται για μια πρόκληση για τη διαφοροποίηση της βακτηριακής επιπεφυκίτιδας από τις ιογενείς και αλλεργικές μορφές. Και οι τρεις τύποι μπορεί να έχουν επικαλυπτόμενα χαρακτηριστικά, όπως ένα κόκκινο μάτι, λεπτή έκκριση, ερεθισμό και ευαισθησία στο φως. Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να τείνουν να «σφάλλουν από την πλευρά της προσοχής» και να συνταγογραφούν αντιβιοτικά «για κάθε περίπτωση». Οι ασθενείς συχνά δεν γνωρίζουν τις βλαβερές συνέπειες των αντιβιοτικών και μπορεί ψευδώς να πιστεύουν ότι τα αντιβιοτικά είναι απαραίτητα για την επίλυση της λοίμωξης.

Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας έχει εκδώσει κατευθυντήριες οδηγίες στην ιατρική κοινότητα σχετικά με τη θεραπεία για ροζ μάτια. Η Ακαδημία λέει στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να αποφεύγουν τη συνταγογράφηση αντιβιοτικών για ιογενείς καταστάσεις και να καθυστερούν την άμεση θεραπεία όταν η αιτία της επιπεφυκίτιδας είναι άγνωστη.

Πηγή:American Academy of Ophthalmology -News 2017

Μοιράσου το Άρθρο:

Μανουσάκης Ευάγγελος

Σχετικά με τον Ιατρό

Ο Οφθαλμίατρος Ευάγγελος Μανουσάκης (www.emanousakis.gr) σπούδασε στην Στρατιωτική Ιατρική (ΣΣΑΣ) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Aποφοίτησε 1ος στην Τάξη της Πολεμικής Αεροπορίας το 1991.