Προστατέψτε τα μάτια σας από τον ήλιο

Μέγεθος γραμματοσειράς:

A- | A | A+

Ο ήλιος μπορεί να υποστηρίζει όλη τη ζωή στον πλανήτη μας, όμως οι ζωογόνες ακτίνες του εγκυμονούν και  κινδύνους. Ο κύριος κίνδυνός προέρχεται από ένα τμήμα της ακτινοβολίας του την λεγόμενη υπεριώδη (UV) ακτινοβολία. Η UV ακτινοβολία μπορεί επίσης να προκληθεί και από από τεχνητές πηγές, όπως συσκευές συγκόλλησης, τα κρεβάτια μαυρίσματος (solarium) και διάφορα λέιζερ.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν τη βλαβερή επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα, αλλά αγνοούν ότι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να βλάψει τα μάτια.

Υπάρχουν τρεις τύποι υπεριώδους ακτινοβολίας:

  • η ακτινοβολία UV-C, που απορροφάται από το στρώμα του όζοντος και δεν παρουσιάζει κανένα κίνδυνο και
  • οι ακτινοβολίες  UV-A και UV-B, που μπορεί να έχουν τόσο μακροχρόνιες όσο και βραχυπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες για τα μάτια και την όραση.

Αν τα μάτια σας εκτεθούν σε υπερβολικές ποσότητες υπεριώδους ακτινοβολίας κατά τη διάρκεια μιας σύντομης χρονικής περιόδου,  είναι  πιθανό να βιώσουν ένα αποτέλεσμα που ονομάζεται φωτοτραυματική κερατίτιδα. Η φωτοκερατίτις ως «ηλιακό έγκαυμα του οφθαλμού» μπορεί να είναι επώδυνη. Τα συμπτώματα της είναι κόκκινα μάτια, αίσθημα ξένου σώματος, υπερβολική ευαισθησία στο φως και υπερβολική δακρύρροια. Ευτυχώς είναι συνήθως προσωρινό και σπάνια προκαλεί μόνιμη βλάβη στα μάτια.

Η μακροχρόνια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να είναι πιο σοβαρή. Επιστημονικές μελέτες και έρευνες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε μικρές ποσότητες υπεριώδους ακτινοβολίας επί χρονικό διάστημα πολλών ετών,

  • αυξάνει την πιθανότητα προσβολής και θόλωσης του ανθρώπινου φακού (καταρράκτης), και
  • μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον νευροευαίσθητο εσωτερικό χιτώνα του ματιού που ονομάζεται αμφιβληστροειδής. Συγκεκριμένα, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που αποτελεί το πιο ευαίσθητο κομμάτι του αμφιβληστροειδή.

Συνιστάται η χρήση γυαλιών ηλίου επαρκή σε UV προστασία. 

Παρακάτω προσφέρεται μια λίστα σημαντικών σημείων για να σας βοηθήσει να επιλέξετε την καλύτερη προστασία από τον ήλιο για τα μάτια σας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά και για όλο το χρόνο:

  • Ελέγξτε το επίπεδο προστασίας UV.

Η UV προστασία είναι επιθυμητή όλο το χρόνο. Τα γυαλιά ηλίου θα πρέπει να φοριούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και όταν ο καιρός είναι νεφελώδες ή ομιχλώδης. Επίσης θα πρέπει να παρέχουν περισσότερο από το 95%  UV προστασία.

  • Ελέγξτε την απόχρωση του φακού.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα σκοτεινότερα γυαλιά ηλίου παρέχουν καλύτερη προστασία, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα σωστό. Η απόχρωση του φακού θα πρέπει να δεσμεύει το 80% του ορατού φωτός (το φως που μπορεί να μεταδοθεί μέσω του φακού), αλλά όχι περισσότερο από περίπου 90% του φωτός, καθώς θα είναι δύσκολο για σας να δείτε. Ουδέτερο γκρι, πορτοκαλί, καφέ, πράσινο είναι καλά χρώματα για να διαλέξετε.

  • Ζητείστε φακούς που πολώνουν το φως.

Οι πολωμένοι φακοί εξαλείφουν την αντηλιά, ειδικά κατά την οδήγηση, αλλά και έξω στο νερό, όπου η αντανάκλαση μεγεθύνει την ένταση του φωτός. Έκθεση στο έντονο φως μπορεί να προκαλέσει κόπωση, πονοκεφάλους, ακόμη και ημικρανίες.

  • Φοράτε γυαλιά ηλίου πάνω από τους φακούς επαφής σας.

Οι άνθρωποι που φορούν φακούς επαφής που προσφέρουν προστασία UV θα πρέπει να εξακολουθούν να φορούν γυαλιά ηλίου. Τα γυαλιά ηλίου βοηθούν επίσης να αποφευχθεί η οφθαλμική ξήρανση που προκαλείται από τους φακούς επαφής με την επίδραση του ζεστού ανέμου.

  • Γυαλιά ηλίου και για τα παιδιά.

Τα μάτια των παιδιών, θα πρέπει πάντα να σκιάζονται από την άμεση έκθεση στον ήλιο.

Οι φακοί στα γυαλιά ηλίου θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από ανθεκτικό υλικό αν δουλεύετε σε δυνητικά επικίνδυνο για τα μάτια περιβάλλον εργασίας ή αν αθλείστε και συμμετέχετε σε αθλήματα επαφής (πχ μπάσκετ, τένις κλπ).

Τέλος μην ξεχνάτε να επισκέπτεστε τον οφθαλμίατρό σας τουλάχιστον μια φορά ανά διετία, για μια ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση. 

Μοιράσου το Άρθρο:

Μανουσάκης Ευάγγελος

Σχετικά με τον Ιατρό

Ο Οφθαλμίατρος Ευάγγελος Μανουσάκης (www.emanousakis.gr) σπούδασε στην Στρατιωτική Ιατρική (ΣΣΑΣ) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Aποφοίτησε 1ος στην Τάξη της Πολεμικής Αεροπορίας το 1991.