Η ρωγμή του αμφιβληστροειδή είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να κάνει την όρασή σας θολή. Ρωγμή είναι όταν ο αμφιβληστροειδής έχει ένα σκίσιμο ή μια τρύπα, όπως ένα σκίσιμο σε ύφασμα. Ένας σχισμένος αμφιβληστροειδής συχνά οδηγεί σε μια πιο σοβαρή κατάσταση που ονομάζεται αποκόλληση αμφιβληστροειδή. Ένα σχίσιμο- ρωγμή στον αμφιβληστροειδή πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως για να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα όρασης.
Πώς αποκτάτε ρωγμή αμφιβληστροειδή;
Καθώς μεγαλώνουμε, το υαλοειδές στα μάτια μας αρχίζει να συρρικνώνεται και να γίνεται πιο λεπτό. Συνήθως το υαλοειδές κινείται στον αμφιβληστροειδή χωρίς να προκαλεί προβλήματα. Καμιά φορά το υαλοειδές μπορεί να κολλήσει στον αμφιβληστροειδή και να τον τραβήξει αρκετά ώστε να τον σχίσει. Όταν συμβεί αυτό, υγρό από την κοιλότητα του ματιού μπορεί να περάσει μέσα από τη ρωγμή και να ανυψώσει (αποσπάσει) τον αμφιβληστροειδή.
Όταν ο αμφιβληστροειδής σχίζεται, μπορεί να δείτε ξαφνικά λάμψεις φωτός ή μυγάκια . Μερικές φορές μπορεί να διαρρεύσει αίμα στο υαλοειδές. Αυτό ονομάζεται αιμορραγία του υαλοειδούς και μπορεί να προκαλέσει μεγάλο αριθμό σκιών σαν καπνό ή κουκίδες.
Με έναν σχισμένο αμφιβληστροειδή, υγρό μπορεί να διαρρεύσει μέσα από την τρύπα και να αποκολλήσει τον αμφιβληστροειδή. Αυτό το σοβαρό πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως ειδάλλως μπορεί να χάσετε την όραση.
Ποιος κινδυνεύει με ρωγμή αμφιβληστροειδή;
Προδιαθεσικοί παράγοντες για ρωγμή είναι:
- Μυωπία
- Προηγούμενη επέμβαση καταρράκτη, γλαύκωμα ή άλλη επέμβαση στα μάτια
- Λήψη φαρμάκων που κάνουν την κόρη μικρή (όπως η πιλοκαρπίνη) που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του γλαυκώματος και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρεσβυωπία (σχετιζόμενη με την ηλικία θολή κοντινή όραση)
- Σοβαρός τραυματισμό στα μάτι
- Ρήξη ή αποκόλληση αμφιβληστροειδούς στο άλλο μάτι
- Μέλη της οικογένειας με αποκόλληση αμφιβληστροειδούς
- Αδύναμες περιοχές στον αμφιβληστροειδή (τις οποίες ο οφθαλμίατρος σας μπορεί να δει κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης)
- Πρώιμα σημάδια ρήξης αμφιβληστροειδούς
Μια ρωγμή πρέπει να ελεγχθεί αμέσως από οφθαλμίατρο διαφορετικά, ο αμφιβληστροειδής σας θα μπορούσε να αποκολληθεί και θα μπορούσατε να χάσετε την όραση σε αυτό το μάτι.
Επισκεφτείτε αμέσως έναν οφθαλμίατρο εάν έχετε κάποιο από αυτά τα σημάδια:
- Βλέπετε φώτα που αναβοσβήνουν. Μερικοί άνθρωποι λένε ότι αυτό είναι σαν να βλέπεις αστέρια μετά από χτύπημα στα μάτια.
- Παρατηρείτε πολλά νέα μυγάκια.
- Εμφανίζεται μια σκιά στην περιφερειακή (πλευρική) όρασή σας.
- Μια γκρι κουρτίνα καλύπτει μέρος του οπτικού σας πεδίου.
Πώς γίνεται η διάγνωση της ρήξης του αμφιβληστροειδούς;
Ο οφθαλμίατρος σας θα βάλει σταγόνες στο μάτι σας για να διαστείλλει (διευρύνει) την κόρη. Στη συνέχεια θα κοιτάξει μέσα από έναν ειδικό φακό για να δει τυχόν αλλαγές μέσα στο μάτι. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να δεί εάν έχετε ρήξη αμφιβληστροειδούς ή πρώιμη αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.
Πώς αντιμετωπίζονται οι ρωγμές του αμφιβληστροειδούς;
Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους ο οφθαλμίατρος σας μπορεί να διορθώσει τη ρήξη του αμφιβληστροειδούς σας.
Α.Φωτοπηξία
Ένα λέιζερ χρησιμοποιείται για να σφραγίσει τον αμφιβληστροειδή στο τοίχωμα του ματιού. Ο στόχος είναι να αποτραπεί το υγρό να περάσει μέσα από το δάκρυ και να αποκολλήσει τον αμφιβληστροειδή.
Η θεραπεία διαρκεί συνήθως λιγότερο από 15 λεπτά. Μπορεί να γίνει απευθείας στο ιατρείο του οφθαλμίατρου σας. Ο οφθαλμίατρος σας βάζει έναν φακό στο μπροστινό μέρος του ματιού σας για να εστιάσει το λέιζερ. Στη συνέχεια κάνουν μικροσκοπικά εγκαύματα με το λέιζερ για να σχηματίσουν ουλές. Οι ουλές σφραγίζουν τον αμφιβληστροειδή στο τοίχωμα του ματιού.
Β. Κρυοπηξία
Το ψύχος χρησιμοποιείται για να σφραγίσει τον αμφιβληστροειδή στο τοίχωμα του ματιού. Ο στόχος είναι να εμποδιστεί το υγρό να περάσει μέσα από τη ρωγμή και να αποκολλήσει τον αμφιβληστροειδή.
Αυτή η θεραπεία διαρκεί συνήθως λιγότερο από 30 λεπτά. Μπορεί να γίνει σε χειρουργειο . Ο χειρουργός χρησιμοποιεί έναν ειδικό καθετήρα που μεταφέρει έντονη ψυχρή ενέργεια στον αμφιβληστροειδή. Αυτό παγώνει τον αμφιβληστροειδή γύρω από τη ρωγμή και δημιουργεί ουλώδη ιστό. Οι ουλές σφραγίζουν τον αμφιβληστροειδή στο τοίχωμα του ματιού.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τη χειρουργική επέμβαση δακρύων αμφιβληστροειδούς;
Όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, η χειρουργική επέμβαση ρήξης αμφιβληστροειδούς έχει κινδύνους. Εδώ είναι μερικοί από αυτούς:
- Οφθαλμική μόλυνση
- Αιμορραγία στο μάτι σας
- Αυξημένη πίεση στο εσωτερικό του ματιού, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε γλαύκωμα
- Καταρράκτης, όταν ο φακός στο μάτι σας θολώνει
- Η ανάγκη για δεύτερη χειρουργική επέμβαση
- Η πιθανότητα να μην κλείσει η ρήξη του αμφιβληστροειδούς
Ο οφθαλμίατρος σας θα συζητήσει αυτούς και άλλους κινδύνους και πώς μπορεί να σας βοηθήσει η χειρουργική επέμβαση.
Τι πρέπει να περιμένω μετά από χειρουργική επέμβαση για ρήξη αμφιβληστροειδούς;
Μπορεί να έχετε κάποιο πόνο για μερικές ώρες μετά την επέμβαση. Μπορείτε να πάρετε παυσίπονα χωρίς συνταγή για να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα.
Θα χρειαστεί να ξεκουραστείτε και να είστε λιγότερο δραστήριοι μετά την επέμβαση για μερικές εβδομάδες. Ο οφθαλμίατρος σας θα σας πει πότε μπορείτε να ασκηθείτε, να οδηγήσετε ή να κάνετε άλλα πράγματα ξανά.
Μπορεί να χρειαστεί να φορέσετε ένα έμπλαστρο για τα μάτια μετά την επέμβαση. Φροντίστε να το φοράτε όσο σας το λέει ο γιατρός σας.
Μπορεί να δείτε πλωτήρες και φώτα που αναβοσβήνουν για μερικές εβδομάδες μετά την επέμβαση.