Διαθλαστικές επεμβάσεις

Διαθλαστικές επεμβάσεις

Μέγεθος γραμματοσειράς:

A- | A | A+

Τι είναι διαθλαστική χειρουργική (διαθλαστικές επεμβάσεις);

Η διαθλαστική χειρουργική περιλαμβάνει όλες εκείνες τις επεμβάσεις που διορθώνουν τις διαθλαστικές ανωμαλίες, (μυωπία,  υπερμετρωπία, αστιγματισμό και πρεσβυωπία). Η laser διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών είναι η πιο δημοφιλής παγκοσμίως. Τα laser κατέχουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της οφθαλμολογίας και της διαθλαστικής χειρουργικής. Η εμπειρία δεν είναι καινούρια στην οφθαλμολογία. Έχουμε πια μια πείρα πάνω από 20 χρόνια ενώ η εξέλιξη της τεχνολογίας των laser μας επιτρέπει τώρα πια να έχουμε πολύ καλύτερα, λειτουργικά και προβλέψιμα αποτελέσματα.

Ποιοι είναι κατάλληλοι υποψήφιοι να υποβληθούν στην επέμβαση

Θεωρητικά το κάθε άτομο που έχει μια διαθλαστική ανωμαλία μπορεί να υποβληθεί σε επέμβαση διόρθωσης εφόσον συμβουλευθεί τον οφθαλμίατρο και υπάρχουν οι ενδείξεις. Το κάθε άτομο αποφασίζει να κάνει την διόρθωση για διάφορους προσωπικούς λόγους. Η επέμβαση είναι επιλεκτική. Αν και δεν υπόσχεται τέλεια όραση, κρατά την υπόσχεση για απεξάρτηση από γυαλιά και φακούς επαφής, πράγμα που επιτρέπει σε πολλούς ανθρώπους να εξασκήσουν το χόμπι τους, τα σπορ ή να ακολουθήσουν επιλογές για την καριέρα τους.
Απαραίτητη προυπόθεση να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας και η διάθλασή τους παραμένει σταθερή τον τελευταίο χρόνο.

Ποιοί μπορούν να υποβληθούν:

 • Άτομα με μυωπία μέχρι 9-10 βαθμούς, υπερμετρωπία και αστιγματισμό μέχρι 5-6 βαθμούς.
 • Όσοι για οποιοδήποτε λόγο δεν θέλουν να φορούν γυαλιά ή έχουν προβλήματα με τους φακούς επαφής τους (δυσανεξία)
 • Όσοι για λόγους καριέρας δεν μπορούν να φορούν γυαλιά (πιλότοι , στρατιωτικοί, πυροσβέστες, αστυνομικοί κ.τ.λ.)
 • Αθλητές ή άτομα που ασχολούνται έντονα με τα σπορ
 • Νέες μητέρες που ανησυχούν μήπως χάσουν τα γυαλιά τους ή αδυνατούν να παρακολουθήσουν τα παιδιά τους ενώ κάνουν άλλες δραστηριότητες
 • Άτομα που ταξιδεύουν συχνά ή που περνούν πολλές ώρες στον δρόμο έχουν πλεονεκτήματα  όπως λιγότερη εξάρτηση από γυαλιά και φακούς, μεγαλύτερη ασφάλεια, μεγαλύτερη άνεση.
 • Γενικά όσοι ενδιαφέρονται για την εμφάνισή τους

Αντενδείξεις

 • Εγκυμοσύνη. Επειδή οι ορμόνες μπορεί να επηρεάσουν τη σταθερότητα της θεραπείας, οι εγκυμονούσες και οι γυναίκες που θηλάζουν δεν θεωρούνται κατάλληλες για τη διόρθωση με λέιζερ.
 • Οφθαλμολογικά νοσήματα όπως κερατόκωνος, γλαύκωμα, καταρράκτης και συγκεκριμένες παθήσεις του αμφιβληστροειδούς και του οπτικού νεύρου.
 • Σοβαρή ξηροφθαλμία
 • Πολύ λεπτός κερατοειδής
 • Ιογενείς λοιμώξεις του κερατοειδή που περιλαμβάνουν τον ιό του απλού έρπητα και του έρπητα ζωστήρος.
 • Ανεξέλεγκτος διαβήτης, αυτοάνοσα νοσήματα ή παθήσεις του κολλαγόνου και να μην χορηγούνται ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.Όλα αυτά εμποδίζουν την επούλωση του κερατοειδή.

Πως γίνεται η Διόρθωση με Laser

Οι δύο κύριες τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι η LASIK και η PRK. Και η δύο χρησιμοποιούν το laser για να σμιλεύουν την επιφάνεια του κερατοειδή (εξωτερικό διαφανή) χιτώνα και να αλλάξουν την καμπυλότητα του με σκοπό τα είδωλα να σχηματίζονται πάνω στο αμφιβληστροειδή χιτώνα (βυθό) του ματιού.

LASIK: Ενδοστρωματική κερατοσμίλευση με laser

O χειρουργός δημιουργεί έναν κρημνό (λεπτή φέτα ή flap) στον κερατοειδή σαν καπάκι και το σηκώνει προς τα πίσω.

Το flap δημιουργείται με ένα ειδικό μηχάνημα ακριβείας που λέγεται μικροκερατόμος. Το laser δρα κάτω από τη επιφάνεια και πάνω στο στρώμα του κερατοειδούς, σμιλεύοντας τον χωρίς να τον τραυματίζει. Το flap κλείνει και η επέμβαση τελειώνει. Η επέμβαση γίνεται με αναισθητικές σταγόνες και είναι εντελώς ανώδυνη. Η εφαρμογή του laser διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό ενώ η όλη διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο από 5 λεπτά για κάθε μάτι. Δεν χρειάζεται προστατευτικός φακός ή ράμματα και δεν υπάρχει πόνος ή ενόχληση μετεγχειρητικά. O ασθενής φεύγει από το χειρουργείο χωρίς επιδέσμους και χωρίς να έχει ανάγκη τα γυαλιά του.

PRK: Φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή

Η τεχνική δεν προβλέπει την δημιουργία κρημνού. Απλά αφαιρείται το επιθήλιο (επιφανειακό στρώμα) του κερατοειδή με αραιωμένη αλκοόλη και εφαρμόζεται το laser στην επιφάνειά του. Στο τέλος, τοποθετείται ένας θεραπευτικός φακός  επαφής που μένει μέχρι την πλήρη επούλωση του επιθηλίου (λίγες μέρες). Οι περισσότεροι χειρουργοί σήμερα, χρησιμοποιούν πριν την τοποθέτηση του φακού, ένα ειδικό φάρμακο που ελαχιστοποιεί την πιθανότητα μετεγχειρητικής θολερότητας (haze) αλλά και πόνου που συνήθως υπάρχει με την τεχνική αυτή.

Η επέμβαση γίνεται με αναισθητικές σταγόνες και είναι εντελώς ανώδυνη. Η εφαρμογή του laser διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό ενώ η όλη διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο από 5 λεπτά για κάθε μάτι. O ασθενής φεύγει επίσης από το χειρουργείο χωρίς επιδέσμους και χωρίς να έχει ανάγκη τα γυαλιά του.

Νεότερες τεχνικές LASIK

Οι νεότερες τεχνικές αφορούν στην δημιουργία του κρημνού (flap) η οποία δεν  με  μηχανικό μικροκερατόμο αλλά με ένα άλλο ειδικό laser, το femtosecond laser. Το laser αυτό δημιουργεί μικρές φυσσαλίδες αέρα κάτω από την επιφάνεια του κερατοειδή σε βάθος που επιλέγει ο χειρουργός και στην συνέχεια ανασηκώνεται το flap και γίνεται η φωτοεκτομή με το laser. Η τεχνική αυτή λέγεται και all-laser-lasik

Ποια Τεχνική είναι καλύτερη

Δεν υπάρχει καλύτερη και χειρότερη τεχνική. Τα αποτελέσματα είναι τελικά ισοδύναμα. Ο χειρουργός επιλέγει την τεχνική ανάλογα με το προφίλ του υποψήφιου και τις ανάγκες του αλλά κυρίως με τις παραμέτρους του ματιού του και με γνώμονα πάντα την ασφάλεια του ασθενούς.

Γενικά, όταν το μάτι το επιτρέπει, προτιμάται η LASIK διότι έχει πολύ γρήγορη αποκατάσταση της όρασης και μηδενικές ενοχλήσεις μετά την επέμβαση. Ομως είναι συνδυασμός μικροχειρουργικής (δημιουργία flap) και laser και το γεγονός αυτό συνδέεται με πιθανότερες επιπλοκές. Αντίθετα η PRK είναι λιγότερο χειρουργική τεχνική αλλά η αποκατάσταση της όρασης είναι πιο σταδιακή και οι μετεγχειρητικές ενοχλήσεις διαρκούν 2-3 εικοσιτετράωρα.

Οι προεγχειρητικές εξετάσεις είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας για την επιλογή της κατάλληλης τεχνικής. Ένας λεπτός κερατοειδής που δεν επιτρέπει την δημιουργία κρημνού είναι ένα βασικό κριτήριο. Επίσης, τοπογραφικοί χάρτες με δυσαναλογίες επίσης μπορεί να αποτελέσουν κριτήριο για να γίνει PRK και όχι LASIK. Η τελική επιλογή συζητείται πάντα με τον υποψήφιο και επιλέγεται από το οφθαλμίατρο.

Τι αποτελέσματα να περιμένετε από  τη διόρθωση

Ο στόχος της διόρθωσης με laser είναι να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα στην όραση με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο. Τα αποτελέσματα είναι πολύ εντυπωσιακά και ο σκοπός είναι πάντα η απεξάρτηση από γυαλιά και φακούς επαφής και η βελτίωση της ποιότητας ζωής. Επιτυχία θεωρείται η επίτευξη του συν/πλην 0,50 βαθμού μετά την επέμβαση και αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε σε ένα ποσοστό σχεδόν 99%. Η τεχνολογία έχει κάνει τόσο σημαντικά άλματα ώστε να θεωρούμε σήμερα την επέμβαση αυτή απόλυτα επιτυχή, αξιόπιστη και πολύ ασφαλή. Παρά το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να υποσχεθεί στους ασθενείς την ‘τέλεια’ ή 10/10 όραση, οι περισσότεροι ασθενείς δεν χρειάζονται πια γυαλιά ή φακούς επαφής για τις δραστηριότητες τους. Γυαλιά κατά την οδήγηση το βράδυ και κατά την ανάγνωση μπορεί πάντοτε να χρειάζονται, ακόμα και όταν έχει επιτευχθεί ένα άριστο αποτέλεσμα στην όραση.

Πολλοί μύωπες μετά την ηλικία των 45 ετών χρειάζονται να φορούν γυαλιά για κοντά λόγω πρεσβυωπίας και αυτό είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί από το θεράποντα ιατρό. Η επιλογή της ‘μονόρασης’ (monovision) μπορεί να είναι μια λύση στο πρόβλημα αυτό. Στην τεχνική αυτή ο μη-επικρατής οφθαλμός διορθώνεται σε μικρότερο βαθμό έτσι ώστε η υπολειπόμενη μυωπία να βοηθά στην κοντική όραση. Λιγότερο δημοφιλείς τεχνικές είναι το multifocal lasik και η presbylasik που ο χρόνος θα αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους.

Υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα πάντοτε να χρειαστεί μια συμπληρωματική επέμβαση για να διορθωθεί πλήρως η αμετρωπία. Οι επαναδιορθώσεις είναι πιο πιθανές όταν ο ασθενής έχει πολύ μεγάλου βαθμού διαθλαστικό πρόβλημα. Συμπληρωματικές επεμβάσεις θα πρέπει να γίνονται μόνο όταν έχει επιτευχθεί επαρκής επούλωση και σταθερότητα του κερατοειδούς.

Προεγχειρητικές εξετάσεις και τεχνολογία

Πριν από την διόρθωση με το laser, θα πρέπει να γίνουν κάποιες προεγχειρητικές οφθαλμολογικές εξετάσεις και μετρήσεις. Οι εξετάσεις και οι μετρήσεις αυτές γίνονται με σύγχρονα και υψηλής τεχνολογίας οφθαλμολογικά μηχανήματα και μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες για τις παραμέτρους του ματιού και ειδικότερα του κερατοειδή χιτώνα που θα σμιλευθεί. Οι εξετάσεις και οι μετρήσεις έχουν πολύ μεγάλη σημασία καθότι το αποτέλεσμα εξαρτάται άμεσα από την συνέπεια και την ακρίβεια με την οποία κάνουμε τις μετρήσεις αυτές.
Βασική προϋπόθεση για να γίνουν οι μετρήσεις αυτές αλλά και το laser είναι να έχουν αφαιρεθεί πλήρως οι φακοί επαφής για 10 (δέκα) τουλάχιστον ημέρες.

Είναι απαραίτητο λοιπόν να μετρηθεί με μεγάλη ακρίβεια η μυωπία ή η υπερμετρωπία ή ο αστιγματισμός που θα διορθωθούν με το laser. Οι μετρήσεις γίνονται αντικειμενικά με αυτόματα κερατοδιαθλασίμετρα αλλά και υποκειμενικά με την μέτρηση της οπτικής οξύτητας.
Η τοπογραφία κερατοειδούς είναι ίσως η βασικότερη προεγχειρητική εξέταση.

Το ORBSCAN μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε και να μετρήσουμε τόσο την πρόσθια όσο και οπίσθια επιφάνειά του, να αποκλείσουμε παθήσεις του που έχουν αντένδειξη για την επέμβαση (π.χ. κερατόκωνος) καθώς και να εκτιμήσουμε το πάχος του. Η παχυμετρία είναι μια πολύ σημαντική μέτρηση από την οποία εξαρτάται και το όριο που εμείς μπορούμε να σμιλεύσουμε με το laser.

Με την τεχνολογία Zywave η wavefront analysis. Η τεχνολογία αυτή μας επιτρέπει να μελετήσουμε το μάτι σαν ένα συνολικό οπτικό σύστημα και να μετρήσουμε συνολικά την διαθλαστική του δύναμη μετρώντας ακόμα και τα διάφορα οπτικά «ψεγάδια» του κάθε ματιού που λέγονται εκτροπές. Η ανάλυση wavefront μας δίνει την δυνατότητα τα δεδομένα αυτά να δίνονται στον υπολογιστή του laser και εκείνο να σμιλεύει εξατομικευμένα το κερατοειδή, διορθώνοντας όλα τα διαθλαστικά ψεγάδια δίνοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τη μικρότερη δυνατή αφαίρεση ιστού.

Η νεότερη τοπογραφία PENTACAM μας δίνει ανάλογες πληροφορίες με το ORBSCAN αλλά με μεγαλύτερη ακρίβεια αναλύοντας περισσότερα σημεία στον κερατοειδή. Η PENTACAM χρησιμοποιείται για την εξατομικευμένη διόρθωση ειδικά σε υψηλούς και ανώμαλους αστιγματισμούς σμιλεύοντας τον κερατοειδή με βάση την πληροφορία από την τοπογραφία (topo-guided).

Αλλη μια σημαντική τεχνολογία που χρησιμοποιείται είναι το Ocular Responce Analyser (ORA). H συγκεκριμένη τεχνολογία αναλύει τις ελαστικές ιδιότητες του κερατοειδή και δίνει σημαντικές πληροφορίες για προδιάθεση παθήσεων του κερατοειδή όπως ο κερατόκωνος που αποτελεί αντένδειξη αλλά και το γλαύκωμα.

Το excimer laser που χρησιμοποιείται για την σμίλευση του κερατοειδή δημιουργεί μια ψυχρή ακτίνα φωτός (ψυχρό και όχι θερμικό laser) που μπορεί να σπάει μοριακούς δεσμούς σε μια διαδικασία γνωστή ως “φωτεκτομή” με συνέπεια την εξάχνωση του κερατοειδή χιτώνα.
Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του excimer λέιζερ είναι η αξιοσημείωτη ακρίβειά του. Έχει τη δυνατότητα να αφαιρέσει 0,25 μικρά ιστού σε ένα μονήρη παλμό δηλ. 1/200 της ανθρώπινης τρίχας.

Την ημέρα της επέμβασης

Την ημέρα της επεμβάσεως θα πρέπει να είστε όσο το δυνατόν ξεκούραστοι και χαλαρωμένοι και θα πρέπει να υπολογίζετε περίπου 2-3 ώρες για όλη τη διαδικασία. Πολλές φορές ο προεγχειρητικός έλεγχος ή πρόσθετες εξετάσεις γίνονται την ίδια ημέρα της επέμβασης πριν από το laser.

Να είστε ντυμένοι άνετα, και να έχετε γευματίσει ελαφρά πρωτύτερα. Μην χρησιμοποιείτε αρώματα ή μακιγιάζ. Πριν το laser δίνεται ένα ηρεμιστικό χάπι για μεγαλύτερη χαλάρωση. Η υπεύθυνη του χειρουργείου σας ετοιμάζει δίνοντάς σας μια ρόμπα χειρουργική, καλύμματα στα παπούτσια, χειρουργικό καπέλο και μάσκα. Στα μάτια μπαίνουν κολλύρια αναισθητικά και αντιβιοτικά.

Στην συνέχεια περνάτε στο χειρουργείο όπου ξαπλώνετε στο ειδικό κρεβάτι κάτω από το laser όπου εκεί θα σας ζητηθεί να εστιάσετε σε ειδικά φωτάκια. Είναι απαραίτητη η συνεργασία σας και ειδικά να μην κουνάτε το κεφάλι ή τα μάτια σας.

Ένας βλεφαροδιαστολέας κρατά τα βλέφαρα ανοικτά. Πόνος δεν υπάρχει καθόλου και ίσως μόνο μπορεί να αισθανθείτε μια αίσθηση πίεσης Το laser διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα. Υπάρχει πάντα επικοινωνία με τον χειρουργό.

Αμέσως μετά την επέμβαση θα βλέπετε λίγο θολά, σαν να έχουν πιάσει ατμό τα γυαλιά σας. Θα έχετε αίσθηση ξένου σώματος. Θα σας δοθούν οδηγίες, προστατευτικά καλύμματα και κολλύρια για την θεραπεία σας και μετά είστε ελεύθεροι να φύγετε. Τα γυαλιά ηλίου είναι πάντα πολύ χρήσιμα μετά την επέμβαση

Επιπλοκές

Οι επεμβάσεις διαθλαστικής χειρουργικής είναι από τις πιο ασφαλείς και επιτυχείς επεμβάσεις που γίνονται στον ανθρώπινο οργανισμό. Κάθε όμως επέμβαση, κρύβει πιθανούς (αν και σπάνιους) κινδύνους επιπλοκών για τους οποίους πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι.

Διαθλαστικές επιπλοκές (υποδιόρθωση ή υπερδιόρθωση)

Η επέμβαση με laser μπορεί να οδηγήσει είτε σε υπερδιόρθωση, είτε σε υποδιόρθωση που οφείλονται στον διαφορετικό τρόπο επουλώσεως των ασθενών και σε άλλες χειρουργικές παραμέτρους, αφήνοντας τους ασθενείς με υπολειπόμενη μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμό. Αυτά ίσως να επιβάλλουν στον ασθενή ( ίσως και όχι) να φορά γυαλιά, φακούς ή να υποστεί συμπληρωματική επέμβαση.

 • Συχνότητα υπερδιόρθωσης: 1 στους 100
 • Συχνότητα υποδιόρθωσης: ποικίλει ανάλογα με τη συνταγή που είχε ο ασθενής πχ 4 στους 100 για μύωπες με 4D, 8 στους 100 για μύωπες με 8D.

Απώλεια της καλύτερα διορθωμένης οράσεως

Μικρός αριθμός ασθενών εμφανίζουν μικρή απώλεια οπτικής οξύτητας μετά από την διόρθωση με λέιζερ. Αυτό σημαίνει ότι μετά από την επέμβασή σας ακόμα και φορώντας γυαλιά ή φακούς, ίσως να μην μπορείτε να βλέπετε τόσο καθαρά όσο και πριν την επέμβαση. Στις περισσότερες περιπτώσεις η οξύτητα επανέρχεται μέσα σε μια περίοδο από 6 εως 12 μήνες.

 • Συχνότητα: 1 στους 100

Υποτροπή (regression)

Αναφέρεται στην τάση του οφθαλμού να οπισθοδρομήσει μερικώς προς τον αρχικό βαθμό του διαθλαστικού προβλήματός σας ακολουθώντας τη διόρθωση με laser. Στις περισσότερες περιπτώσεις η υποτροπή είναι μικρού βαθμού και λαμβάνεται υπόψη όταν σχεδιάζετε την επέμβασή σας. Συχνά το μόνο που χρειάζεται για τους ασθενείς που εμφανίζουν προβλήματα υποτροπής είναι γυαλιά κατά την νυκτερινή οδήγηση.

 • Συχνότητα: 1 στους 100

Νυκτερινές αντανακλάσεις

Ακόμα και προτού υποστούν τη διόρθωση με laser, πολλά άτομα έχουν κακή νυκτερινή όραση ή νυκτερινές αντανακλάσεις («φωτοστέφανα», «εκρήξεις αστεριών») όταν φορούν γυαλιά ή φακούς επαφής.
Οι νυκτερινές αντανακλάσεις είναι συχνές αμέσως μετά την επέμβαση και συνήθως διαρκούν 3 έως 4 μήνες. Από τη στιγμή που και τα δυο μάτια έχουν θεραπευθεί ή μετά το πέρασμα εξαμήνου από την επέμβαση, οι νυκτερινές αντανακλάσεις τείνουν να μειωθούν και η όραση θα πρέπει να επιστρέψει στην αρχική κατάσταση.

 • Συχνότητα σοβαρών νυκτερινών αντανακλάσεων: 1 στους 50

Μετεγχειρητική θολερότητα (Haze)

‘Επουλωτικό θάμβος’ (haze) καλείται η κολλαγονοειδής πρωτεϊνη που αναπτύσεται στην επιφάνεια του ματιού σας μετά από την επέμβαση, κυρίως PRK. Δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι. Παρά το γεγονός ότι είναι δυνατό να θεραπευθεί στις περισσότερες περιπτώσεις, συνήθως καθαρίζει σταδιακά μέσα σε πολλούς μήνες μετά την επέμβαση.

 • Συχνότητα σοβαρών περιπτώσεων: 1 στους 1000

Ενδοεπιθηλιακή ανάπτυξη (epithelial ingrowth)

Παράγεται όταν τα κύτταρα της επιθηλιακής επιφανείας αυξάνονται κάτω από τον κερατοειδικό κρημνό κατά την επούλωση της κερατοειδικής τομής. Συνήθως συμβαίνει κατά τον πρώτο μήνα και είναι πιο πιθανό σε ασθενή με αδύναμο συγκολλητικό προστατευτικό στρώμα για το οποίο η ηλικία αποτελεί παράμετρο. Η ενδοεπιθηλιακή ανάπτυξη είναι πιο συνήθης σε περιπτώσεις τραύματος ή ρήξεως του επιθηλίου. Η κατάσταση παρατηρείται συχνότερα με επεμβάσεις LASIK και σε επί μακρών χρήστες φακών επαφής. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες μικρές περιοχές επιθηλιακής αναπτύξεως χρειάζονται μόνο παρακολούθηση, οι μεγάλες περιοχές απαιτούν ανασήκωση του κρημνού και καθαρισμό από τα κύτταρα.

 • Συχνότητα: 1 στους 100

Λοίμωξη (μόλυνση)

Η πιο σοβαρή επιπλοκή. Αυτός είναι πιθανότατα ο μεγαλύτερος κίνδυνος τις πρώτες 48-72 ώρες μετά από την επέμβαση. Οι περισσότερες ελάσσονες λοιμώξεις θεραπεύονται και εξαλείφονται γρήγορα. Σπανιότερα υπάρχουν μολύνσεις του κερατοειδή (κερατίτιδες) που μπορούν να προσβάλλουν πολύ σοβαρά το μάτι και κατ’επέκταση την όρασή μας.

 • Συχνότητα σοβαρής λοίμωξης: 1 στους 5000

Επιπλοκές κερατοειδικού κρημνού

Ο κερατοειδικός κρημνός πρέπει να είναι κλινικά επαρκής σε ποσότητα, πάχος, μέγεθος για να προχωρήσετε στην θεραπεία με laser. Το εύρος επικινδυνότητας των επιπλοκών του κερατοειδικού κρημνού κυμαίνεται από περιπτώσεις που απλώς απαιτούν αναβολή της επεμβάσεως από 3-6 μήνες, μέχρι περιπτώσεις που δημιουργούν μόνιμες κερατοειδικές ανωμαλίες με αποτέλεσμα τη θολερή όραση.
Οι επιπλοκές του κερατοειδικού κρημνού που συμβαίνουν μετά την επέμβαση LASIK κατά την περίοδο ανάρρωσης περιλαμβάνουν εκτόπισμα, πτυχώσεις του κρημνού και επιθηλιακή αύξηση.Ενώ μόνο 1% των ασθενών παρουσιάζουν επιπλοκές με τη μέθοδο LASIK, ακόμα λιγότεροι εμφανίζουν σοβαρές επιπλοκές που σχετίζονται με τον κρημνό.

 • Επιπολασμός: 1 στους 500

Κερατεκτασία

Η κερατεκτασία είναι μια σοβαρή μακροπρόσθεσμη επιπλοκή κατά την οποία ο κερατοειδής αποδυναμώνεται, υποχωρεί και κάνει μια εκτάνυση που έχει σαν συνέπεια υψηλό και ανώμαλο αστιγματισμό και πτώση της όρασης. Είναι σημαντικό να διαγνωσθεί έγκαιρα για να μπορεί να αντιμετωπιστεί. Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης σήμερα όπως το cross linking όπου με την χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας σταματά την εξέλιξη της παθολογικής αυτής κατάστασης.

Σύνοψη

Οι επεμβάσεις διαθλαστικής χειρουργικής είναι από τις πιο επιτυχείς, ασφαλείς και αποτελεσματικές επεμβάσεις που γίνονται στον ανθρώπινο οργανισμό. Εχει σημασία να αντιληφθούμε τα όρια και τους περιορισμούς της επιστήμης και της τεχνολογίας και να χαλιναγωγήσουμε τις προσδοκίες μας. Η ικανοποίηση για το αποτέλεσμα εξαρτάται πολλές φορές από τις επιδιώξεις και τις προσδοκίες μας. Η συνεργασία με τον ιατρό μας και η επιλογή του κέντρου είναι μια σημαντική παράμετρος στην όλη διαδικασία.

Δείτε επίσης:
Υαλοειδεκτομή – Χειρουργική Ωχράς
Εγχείρηση καταρράκτη
Χειρουργική αντιμετώπιση επιπλοκών καταρράκτη

Μοιράσου το Άρθρο:

Μανουσάκης Ευάγγελος

Σχετικά με τον Ιατρό

Ο Οφθαλμίατρος Ευάγγελος Μανουσάκης (www.emanousakis.gr) σπούδασε στην Στρατιωτική Ιατρική (ΣΣΑΣ) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Aποφοίτησε 1ος στην Τάξη της Πολεμικής Αεροπορίας το 1991.