Μετεγχειρητικές οδηγίες Laser Διαθλαστικής επέμβασης

Μετεγχειρητικές οδηγίες Laser Διαθλαστικής επέμβασης

Μέγεθος γραμματοσειράς:

A- | A | A+

Μετά τη Διαθλαστική σας επέμβαση

Το πιο σημαντικό μετά την επέμβαση είναι να μην τρίβετε τα μάτια σας και να μην μπει νερό της βρύσης για τις επόμενες 10 ημέρες. Θα αποφύγετε το μακιγιάζ και οποιαδήποτε άλλη επαφή με άλλα υλικά εκτός των κολλύριων που σας έχουν χορηγηθεί. Προσοχή στο σκονισμένο και ρυπαρό περιβάλλον καθώς και στους χώρους με καπνό. Αυτά είναι πολύ σημαντικά για την αποφυγή μολύνσεων.

Τα φάρμακα που σας χορηγούνται είναι κολλύρια αντιβιοτικά, κορτιζονούχα και τεχνητά δάκρυα. Χρησιμοποιείτε τα καλύμματα που σας δόθηκαν για να μην τρίψετε τα μάτια σας στον ύπνο.

Είναι σημαντικό, την ημέρα της επέμβασης να μείνετε με κλειστά τα μάτια, να αποφύγετε τηλεόραση, διάβασμα και υπολογιστή και να ξεκουραστείτε. Αυτό βοηθά στην γρήγορη επούλωση.

Αν έχετε κάνει LASIK δεν θα έχετε κανένα πόνο και η όραση σας θα ξεκαθαρίσει σημαντικά μέχρι το βράδυ. Την επόμενη μέρα η ποσοτική σας όραση θα είναι πλήρης αλλά η ποιοτική σας όραση θα βελτιώνεται με την πάροδο των ημερών. Λόγω της επούλωσης του κερατοειδή θα βιώσετε πιθανόν φυσιολογικές διακυμάνσεις στην όραση, πιο συχνές την πρώτη εβδομάδα και μετά θα υποχωρήσουν.

Αν έχετε κάνει PRK, οι ενοχλήσεις θα διαρκέσουν 2-3 ημέρες και αναφέρονται σε έντονη φωτοφοβία, έντονη αίσθηση ξένου σώματος, κάψιμο, δακρύρροια, ελαφρύ πρήξιμο στα βλέφαρα και θολή όραση. Τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν μετά την δεύτερη μέρα και μετά την τρίτη δεν αισθάνεστε τίποτα. Η όραση αποκαθίσταται σταδιακά αλλά αφού επουλωθεί το επιθήλιο (3 ημέρα) η όραση βελτιώνεται σημαντικά. Ο φακός επαφής παραμένει για 7 μέρες περίπου και αφαιρείται από τον γιατρό. Μετά την αφαίρεση, η όραση βελτιώνεται ακόμα περισσότερο.

Η επαναφορά στις δραστηριότητες σας γίνεται από την επόμενη μέρα στην LASIK και μετά το τριήμερο στην PRK. Η οδήγηση μπορεί να γίνει μόλις αισθανθείτε έτοιμοι.

Ο χειρουργός σας θα σας υποδείξει την άμεση μετεγχειρητική παρακολούθηση και την μετέπειτα. Μην ξεχνάτε ότι ειδικά η υψηλή μυωπία σχετίζεται με παθήσεις του βυθού του ματιού και κατά συνέπεια θα πρέπει να υποβάλλεστε σε βυθοσκόπηση μια φορά τον χρόνο.

Δείτε επίσης:
Μετεγχειρητικές οδηγίες Καταρράκτη
Μετεγχειρητικές οδηγίες μετά από Υαλοειδεκτομή
Μετεγχειρητικές οδηγίες μετά από Laser θεραπεία
Μετεγχειρητικές οδηγίες μετά από Ενδοβολβική ένεση

Μοιράσου το Άρθρο:

Μανουσάκης Ευάγγελος

Σχετικά με τον Ιατρό

Ο Οφθαλμίατρος Ευάγγελος Μανουσάκης (www.emanousakis.gr) σπούδασε στην Στρατιωτική Ιατρική (ΣΣΑΣ) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Aποφοίτησε 1ος στην Τάξη της Πολεμικής Αεροπορίας το 1991.