Άλλες Παθήσεις

Μέγεθος γραμματοσειράς:

A- | A | A+

Απόφραξη Κεντρικής Φλέβας Αμφιβληστροειδή

Η απόφραξη της κεντρικής φλέβας του αμφιβληστροειδούς (CRVO) είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από απόφραξη της φλεβικής ροής αίματος από τον αμφιβληστροειδή. Η θέση της απόφραξης σε ένα CRVO είναι συνήθως εκείνο το τμήμα της αμφιβληστροειδικής φλέβας που διέρχεται από το οπτικό νεύρο («κεντρική» φλέβα του αμφιβληστροειδούς). Παρόμοια με ένα BRVO, η απόφραξη οδηγεί σε συμφόρηση του ιστού του αμφιβληστροειδούς, οδηγώντας σε οίδημα της ωχράς κηλίδας και δευτερογενή απώλεια όρασης. Το CRVO μπορεί να συσχετιστεί με ασθενείς που έχουν οφθαλμική υπέρταση ή γλαύκωμα.

Απόφραξη Κλάδου Φλέβας Αμφιβληστροειδή

Οι φλέβες είναι αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν αποξυγονωμένο αίμα από όλα τα μέρη του σώματος πίσω στην καρδιά. Η απόφραξη της φλέβας του αμφιβληστροειδούς συμβαίνει συνήθως στο σημείο όπου διασταυρώνονται η αρτηρία και η φλέβα. Η απόφραξη οδηγεί σε συμφόρηση του ιστού του πέριξ του αμφιβληστροειδούς που τελικά οδηγεί σε οίδημα της ωχράς κηλίδας και απώλεια όρασης. Στο 50% περίπου των ασθενών, η απόφραξη της φλέβας του αμφιβληστροειδούς σχετίζεται με αρτηριοσκλήρωση που προκαλείται από συστηματική υπέρταση (δηλαδή στένωση και σκλήρυνση των αρτηριών). Η αρτηριοσκλήρωση προσβάλλει συχνότερα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.
Η διάγνωση μπαίνει με βυθοσκόπηση, oct, φλουροαγγειογραφία ενώ η θεραπεία περιλαμβάνει laser και ενέσεις.

Απόφραξη αρτηρίας Αμφιβληστροειδή

Η απόφραξη της αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς είναι μια απόφραξη σε μια από τις μικρές αρτηρίες που μεταφέρουν αίμα στον αμφιβληστροειδή. Οι αρτηρίες του αμφιβληστροειδούς μπορεί να μπλοκαριστούν από θρόμβο αίματος ή εναποθέσεις λίπους που κολλάνε στις αρτηρίες. Αυτά τα μπλοκαρίσματα είναι πιο πιθανά εάν υπάρχει σκλήρυνση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση) στο μάτι. Συναντάται συχνότερα σε ασθενείς με νόσο της καρωτίδας, διαβήτη, καρδιακά προβλήματα, υψηλή αρτηριακή πίεση ή κροταφική αρτηρίτιδα.

Κυστοειδές οίδημα ωχράς κηλίδας

Το κυστοειδές οίδημα της ωχράς κηλίδας (CME) αναφέρεται στο πρήξιμο του κεντρικού αμφιβληστροειδούς (ωχρά κηλίδα), το οποίο είναι συνήθως δευτερογενές από  μη φυσιολογική διαρροή των αιμοφόρων αγγείων του αμφιβληστροειδούς. Το CME μπορεί να εμφανιστεί μετά από χειρουργική επέμβαση καταρράκτη, από φλεγμονή ή από αγγειακές διαταραχές του αμφιβληστροειδούς όπως απόφραξη φλέβας του αμφιβληστροειδούς. Το CME προκαλεί θόλωση της κεντρικής όρασης ή/και μεταμορφοψία (παραμόρφωση). Η αγγειογραφία φλουορεσκεΐνης χρησιμοποιείται συχνά στην αξιολόγηση του οιδήματος της ωχράς κηλίδας. Πολλές οφθαλμικές διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν οίδημα της ωχράς κηλίδας, αλλά ο διαβήτης και η πρόσφατη χειρουργική επέμβαση καταρράκτη είναι πιο συχνές. Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία του οιδήματος και γίνεται με χάπια, ενέσεις ή και micropulse laser.

Εκφύλιση αμφιβληστροειδούς τύπου Lattice.

Ο εκφυλισμός τύπου πλέγματος (lattice)είναι μια λέπτυνση του περιφερικού αμφιβληστροειδούς. Αυτή η κατάσταση δεν επηρεάζει την κεντρική όραση ούτε προκαλεί συμπτώματα, επομένως συχνά δεν ανιχνεύεται εκτός εάν ένας ασθενής υποβληθεί σε ενδελεχή περιφερική εξέταση αμφιβληστροειδούς με βυθοσκόπηση υπό μυδρίαση. Αυτή η πάθηση είναι συχνά κληρονομική και εντοπίζεται πιο συχνά σε άτομα με μυωπία . Σε πολλές περιπτώσεις δεν απαιτείται θεραπεία. Ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να σχετίζονται με οπή αμφιβληστροειδούς ή ρήξη αμφιβληστροειδούς και μπορεί να αυξήσει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο ανάπτυξης αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς. Απαιτείται μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση του αμφιβληστροειδούς για την προσαρμογή του σχεδίου διαχείρισης για κάθε ασθενή, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσε να περιλαμβάνει θεραπεία με λέιζερ.

Κεντρική ορώδης αμφιβληστροειδοπάθεια

Η κεντρική ορώδης αμφιβληστροειδοπάθεια (CSR), επίσης γνωστή ως ιδιοπαθής κεντρική ορώδης χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια, είναι μια κατάσταση κατά την οποία υπάρχει συλλογή υγρού κάτω από το κέντρο (την ωχρά κηλίδα) του αμφιβληστροειδούς. Ο αμφιβληστροειδής είναι ο νευρικός ιστός που καλύπτει το πίσω τοίχωμα του ματιού. Όπως το φιλμ σε μια κάμερα, ο αμφιβληστροειδής είναι ευαίσθητος στο φως. Μετατρέπει την φωτεινή ενέργεια σε νευρικά ερεθίσματα και «στέλνει μια εικόνα» μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο. Η ωχρά κηλίδα είναι το τμήμα του αμφιβληστροειδούς που επιτρέπει σε ένα άτομο να έχει καθαρή, καθαρή έγχρωμη όραση. Η ικανότητά μας να διαβάζουμε και να βλέπουμε λεπτομέρειες εξαρτάται από την υγεία της ωχράς κηλίδας. Η συλλογή υγρού κάτω από την ωχρά κηλίδα μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της.

Η σαφής αιτία αυτής της πάθησης είναι άγνωστη, αλλά αυτή η κατάσταση έχει συσχετιστεί με προσωπικότητα «τύπου Α», σημαντικούς στρεσογόνους παράγοντες της ζωής και τη χρήση στεροειδών. Η νόσος αυτή συνήθως επηρεάζει υγιείς νέους και μεσήλικες άντρες μεταξύ 20 και 45 ετών. Οι πιο συνηθισμένες θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν απλά την παρατήρηση, φωτοδυναμική θεραπεία, εστιακό θερμικό λέιζερ ή μικροπαλμικό λείζερ (micropulse laser)

Μοιράσου το Άρθρο:

Μανουσάκης Ευάγγελος

Σχετικά με τον Ιατρό

Ο Οφθαλμίατρος Ευάγγελος Μανουσάκης (www.emanousakis.gr) σπούδασε στην Στρατιωτική Ιατρική (ΣΣΑΣ) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Aποφοίτησε 1ος στην Τάξη της Πολεμικής Αεροπορίας το 1991.