Μυγάκια – Λάμψεις

Μέγεθος γραμματοσειράς:

A- | A | A+

Τι είναι τα μυγάκια-μυοψίες (floaters);

Τα μυγάκια μοιάζουν με μικρά στίγματα, τελείες, κύκλους, γραμμές ή ιστούς αράχνης στο οπτικό σας πεδίο. Ενώ φαίνεται να είναι μπροστά από τα μάτια σας, στην πραγματικότητα αιωρούνται μέσα στο βολβό. Τα μυγάκια είναι μικροσκοπικά συσσωματώματα γέλης ή κυττάρων μέσα στο υαλώδες (ζελέ) που γεμίζει το μάτι σας. Αυτό που βλέπετε είναι οι σκιές αυτών, στον αμφιβληστροειδή σας.

Συνήθως τα μυγάκια τα παρατηρείτε όταν κοιτάτε κάτι απλό, όπως έναν κενό τοίχο ή έναν μπλε ουρανό.

Καθώς μεγαλώνουμε, το υαλοειδές μας αρχίζει να πυκνώνει ή να συρρικνώνεται. Μερικές φορές σχηματίζονται συστάδες ή κλώνοι στο υαλοειδές. Εάν το υαλοειδές απομακρύνεται από το πίσω μέρος του ματιού, ονομάζεται αποκόλληση οπίσθιου υαλοειδούς.

Τα μυγάκια και οι θολερότητες συνήθως συμβαίνουν ή επιδεινώνονται  μετά την αποκόλληση του οπίσθιου υαλοειδούς. Δεν είναι σοβαρή κατάσταση και τείνουν να εξασθενίζουν ή να εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου. Οι σοβαρές θολερότητες, λιγότερο συχνά, μπορούν να αφαιρεθούν με χειρουργική επέμβαση, αλλά αυτό σπάνια είναι απαραίτητο, και εγκυμονεί κινδύνους.

Είναι πιο πιθανό να παρατηρήσετε μυγάκια εάν:

-είναι ορατά (χρειάζεστε γυαλιά για να δείτε μακριά)

-είχατε χειρουργική επέμβαση για καταρράκτη

-είχατε φλεγμονή (πρήξιμο) μέσα στο μάτι

Τι είναι οι λάμψεις-φωταψίες;

Οι αναλαμπές μπορεί να μοιάζουν με φώτα που αναβοσβήνουν ή κεραυνούς στο οπτικό σας πεδίο. Μερικοί άνθρωποι τα συγκρίνουν με το να βλέπουν «αστέρια», σαν να  χτυπήθηκαν στο κεφάλι. Ενδέχεται να δείτε ένα φως να αναβοσβήνει για εβδομάδες ή ακόμα και μήνες και συμβαίνει όταν το υαλώδες τρίβει ή τραβά τον αμφιβληστροειδή σας.

Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, είναι σύνηθες να βλέπουν περιστασιακά φωτάκια να αναβοσβήνουν.

Αναλαμπές και ημικρανίες

Μερικές φορές οι άνθρωποι έχουν αναλαμπές φωτός που μοιάζουν με οδοντωτές γραμμές ή κύματα . Αυτά μπορεί να εμφανιστούν στο ένα ή και στα δύο μάτια και μπορεί να διαρκέσουν έως και 20 λεπτά. Αυτός ο τύπος φωτός μπορεί να προκληθεί από ημικρανία. Η ημικρανία είναι ένας σπασμός αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο.

Όταν έχετε πονοκέφαλο μετά από αυτές τις αναλαμπές, τότε το φαινόμενο ονομάζεται «ημικρανία». Αλλά μερικές φορές βλέπετε μόνο το φως να αναβοσβήνει χωρίς πονοκέφαλο. Αυτό ονομάζεται «οφθαλμική ημικρανία» ή «ημικρανία χωρίς πονοκέφαλο.

Σε κάθε περίπτωση ο συνδυασμός λάμψεων και θολεροτήτων που δεν προϋπήρχαν, απαιτεί άμεση εξέταση από οφθαλμίατρο με βυθοσκόπηση για να βρει την αιτία.

Μοιράσου το Άρθρο:

Μανουσάκης Ευάγγελος

Σχετικά με τον Ιατρό

Ο Οφθαλμίατρος Ευάγγελος Μανουσάκης (www.emanousakis.gr) σπούδασε στην Στρατιωτική Ιατρική (ΣΣΑΣ) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Aποφοίτησε 1ος στην Τάξη της Πολεμικής Αεροπορίας το 1991.