MicroPulse Laser

MicroPulse Laser

Μέγεθος γραμματοσειράς:

A- | A | A+

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΟΙΔΗΜΑΤΟΣ ΩΧΡΑΣ ΜΕ MICROPULSE LASER

  • Μη επεμβατική μέθοδος!
  • Ανώδυνη θεραπεία!
  • Μπορεί να συνδυαστεί με τις κλασικές θεραπείες!
  • Λιγότερες ενέσεις- λιγότερα τρυπήματα του ματιού- χωρίς τους κινδύνους των ενέσεων ( μόλυνση, αιμορραγία, αποκόλληση κλπ)!
  • Ο αμφιβληστροειδής δεν καταστρέφεται!
  • Η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί!
  • Μεγάλη γκάμα ενδείξεων (διαβητικό οίδημα, κεντρική ορρώδης αμφιβληστροειδοπάθεια,οίδημα από απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδή, τηλαγγειεκτασίες, χρόνιο απλό γλαύκωμα)!
  • Λιγότερο κόστος θεραπείας σε βάθος χρόνου!

micropulse-lazer-imgΗ θεραπεία του διαβητικού οιδήματος της ωχράς κηλίδας  (DME) με  MicroPulse λέιζερ , είναι μία νέα και μοντέρνα  θεραπεία που δεν βλάπτει τον αμφιβληστροειδή , όπως συμβαίνει με τίς έως σήμερα θεραπείες . Με την τεχνολογία  MicroPulse, η δέσμη λέιζερ συνεχούς κύματος, χωρίζεται κατά κάποιον τρόπο σε μια  ψιλοκομμένη δέσμη επαναλαμβανόμενων παλμών χαμηλής ενέργειας ,που χωρίζονται από μια μικρή περίοδο ανάπαυλας  στο μεταξύ τους. Αυτό επιτρέπει στον αμφιβληστροειδικό ιστό  να κρυώσει μεταξύ των παλμών λέιζερ. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας με MicroPulse laser , ο γιατρός σας τοποθετεί παλμούς laser  κατευθείαν στις περιοχές του διαβητικού οιδήματος. Παρότι ο κύριος στόχος της θεραπείας είναι η πρόληψη της περαιτέρω απώλειας όρασης, είναι δυνατή ακόμα και η βελτίωση της όρασης.

Η θεραπεία με λέιζερ MicroPulse μπορεί να επαναληφθεί ανάλογα με τις ανάγκες χωρίς να προκληθεί βλάβη στήν όρασή  σας. Εάν ο γιατρός σας το επιλέξει , η θεραπεία με λέιζερ MicroPulse μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με φαρμακευτική θεραπεία, επιτρέποντας πλήρη και βελτιστοποιημένη διαχείριση του οιδήματός  σας χωρίς βλάβη του αμφιβληστροειδούς που προκαλείται από το κλασικό θερμικό λέιζερ. Η θεραπεία πραγματοποιείται στο γραφείο του γιατρού σας ή στην οφθαλμολογική  κλινική  ως διαδικασία εξωτερικού ασθενούς. Η θεραπεία είναι ανώδυνη και απαιτεί μόνο αναισθητικές οφθαλμικές σταγόνες. Σε αντίθεση με τη συμβατική θεραπεία με θερμικό λέιζερ, πολλοί ασθενείς σημειώνουν βελτίωση στην  οπτική λειτουργία σχετικά σύντομα μετά την πρώτη συνεδρία  ενώ  δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας όρασης  σχετιζόμενης με τη θεραπεία.

Διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας (DME- Diabetic Macular Edema)

Το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας (DME) είναι οίδημα ή πάχυνση της ωχράς κηλίδας, μιάς  μικρής περιοχής πού εντοπίζεται  στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς και η οποία μας επιτρέπει να δούμε καθαρά και με λεπτομέριες τα διάφορα  αντικείμενα. Το διαβητικό οίδημα προκαλείται από την  διαρροή υγρών από  τα μικρά αιμοφόρα αγγεία που έχουν υποστεί βλάβη από το διαβήτη και είναι αυτή η διαρροή  που προκαλεί θολή όραση. Είναι η πιο συνηθισμένη αιτία απώλειας όρασης στον διαβήτη. Η απώλεια όρασης μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή, αλλά ακόμη και στις χειρότερες περιπτώσεις, η περιφερειακή όραση εξακολουθεί να λειτουργεί. Η χειρουργική επέμβαση με λέιζερ συνιστάται συχνά για άτομα με διαβητικό οίδημα ωχράς .

Γλωσσάριο:

Χοριοειδήςονομάζεται το  αγγειακό στρώμα του οφθαλμού που βρίσκεται ανάμεσα στον αμφιβληστροειδή και τον σκληρό χιτώνα και παρέχει οξυγόνο και θρέψη στον αμφιβληστροειδή.
ΚερατοειδήςΟνομάζεται το καθαρό και διαφανές “παράθυρο” στο μπροστινό μέρος του ματιού
ΚύστηΈνας σάκκος με  λεπτό τοίχωμα, γεμάτος με υγρό που προέρχεται από τον αμφιβληστροειδή. 
Ωχρά κηλίδα  – Η φυσιολογική κεντρική κηλίδα στον αμφιβληστροειδή , υπεύθυνη για την πολύ κρίσιμη κεντρική όραση.
Σκληρά εξιδρώματαΕναποθέσεις χοληστερόλης ή άλλων λιπών προερχόμενα από το αίμα που έχουν διαρρεύσει στον αμφιβληστροειδή. 
Ίριδα  – Το έγχρωμο μέρος του οφθαλμού, υπεύθυνο για τον έλεγχο της διαμέτρου και του μεγέθους της κόρης.
ΦακόςΗ διαφανής δομή στο εσωτερικό του οφθαλμού που επικεντρώνει τις ακτίνες φωτός στον αμφιβληστροειδή. 
Κεντρικό βοθρίο  – Μια πολύ μικρή περιοχή στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς που επιτρέπει την οξεία , λεπτομερή όραση, όπως αυτή που απαιτείται για την ανάγνωση.
Μικροανευρύσματα Μικρές διατεταμένες περιοχές σαν μπαλόνι των  αιμοφόρων αγγείων του αμφιβληστροειδούς που συχνά διαρρέουν υγρά και  αίμα. 
Οπτικό νεύροΤο μεγαλύτερο αισθητικό νεύρο  που συνδέει το μάτι με τον εγκέφαλο και μεταφέρει τα ερεθίσματα  του αμφιβληστροειδή.
ΚόρηΗ μαύρη τρύπα στο κέντρο της ίριδας που ρυθμίζει την ποσότητα φωτός που εισέρχεται στο μάτι. 
Αμφιβληστροειδής  – Ένα λεπτό στρώμα φωτοευαίσθητου ιστού που καλύπτει  την εσωτερική επιφάνεια του ματιού. Μετατρέπει το φως σε σήματα που μεταδίδονται μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο και ερμηνεύονται ως εικόνες που βλέπουμε. 
Μελάγχρουν επιθήλιο αμφιβληστροειδούς  – Το  στρώμα χρωστικών κυττάρων ακριβώς έξω από το νευροαισθητηριακό  αμφιβληστροειδή που τρέφει τα οπτικά κύτταρα αμφιβληστροειδούς και είναι σταθερά συνδεδεμένο με το υποκείμενο χοριοειδές και τα υπερκείμενα οπτικά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς. 
Σκληρός χιτώνας  – Το σκληρό λευκό εξωτερικό στρώμα του βολβού. 
Υαλοειδές  – Μια σαφής, ζελατινώδης ουσία που γεμίζει την κοιλότηξτα  του ματιού ανάμεσα στον φακό και τον αμφιβληστροειδή.

Τι πρέπει να περιμένω πριν από τη θεραπεία με λέιζερ MicroPulse;

Ο γιατρός σας θα κάνει τη διάγνωση του διαβητικού οιδήματος  με βάση το ιστορικό  και την κλινική εξέταση, την οποία συνήθως ακολουθούν  απεικονιστικές εξετάσεις  του αμφιβληστροειδούς (Φωτογράφηση βυθού, Τομογραφία οπτικής συνάφειας  (OCT), Φλουροαγγεογραφία, Αυτοφθορισμός κλπ) οι οποίες παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για επιβεβαίωση της διάγνωσης και σταδιοποίηση της νόσου.

Εάν η περίπτωσή σας συνιστάται για  θεραπεία με λέιζερ MicroPulse, θα ζητηθεί η  συγκατάθεση σας  για τη θεραπεία σας και θα απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις σας σχετικά με τη θεραπεία.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της  επέμβασης με λέιζερ;

Για να εκτελεστεί η θεραπεία με laser  MicroPulse, η κόρη του ματιού  πρέπει να διασταλεί. Τα φώτα στο γραφείο θα είναι χαμηλωμένα  και θα καθίσετε μπροστά στη συσκευή του MicroPulse laser , με τον γιατρό σας να σας βλέπει. Ένας μεγάλος φακός θα τοποθετηθεί στο μπροστινό μέρος του ματιού σας για να επιτρέψει στον γιατρό σας να δει στο μάτι σας να κάνει τη θεραπεία με λέιζερ MicroPulse. Μια σταγόνα ενός τοπικού αναισθητικού θα κάνει την διαδικασία πιο άνετη. Η θεραπεία συνήθως διαρκεί μόνο λίγα λεπτά και είναι ανώδυνη! Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ενδέχεται να εμφανιστούν μερικά φώτα που αναβοσβήνουν. Εάν μετακινηθείτε κατά τη διάρκεια της θεραπείας με laser  MicroPulse, δεν θα υπάρξει βλάβη στο μάτι σας, αλλά μπορεί να απαιτηθεί η θεραπεία να διαρκέσει λίγο περισσότερο.

Τι πρέπει να περιμένω μετά την επέμβαση;

Για το υπόλοιπο της ημέρας, ή όρασή σας θα είναι πιθανώς λίγο θολή. Ένας μικρός ερεθισμός του μπροστινού μέρους του ματιού σας για μερικές ώρες μετά τη θεραπεία είναι αναμενόμενος , λόγω του φακού που τοποθετείται στο μάτι σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Αυτός ο ερεθισμός είναι συνήθως ήπιος και μειώνεται με τη χρήση συχνών τεχνητών δακρύων. Κανονικά δεν πρέπει να εμφανίζεται σημαντικός πόνος μετά τη θεραπεία. Εάν αυτό συμβεί, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Πώς θα είναι ή όρασή  μου μετά τη θεραπεία;

Την επόμενη μέρα, ή όρασή σας θα πρέπει να είναι όπως πριν από τη θεραπεία. Η βελτίωση της όρασης, εαν είναι να συμβεί, επέρχεται σταδιακά σε διάστημα κάποιων μηνών . Ωστόσο, οι ασθενείς με θεραπεία με λέιζερ MicroPulse παρατηρούν συχνά καλύτερη όραση εντός ημερών έως εβδομάδων μετά τη θεραπεία.

Όταν προγραμματίζετε μια εξέταση:

Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να προγραμματίζουν εξετάσεις τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Μετά τη διάγνωση του διαβητικού οιδήματος  ή άλλης διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας  ενδέχεται να απαιτούνται πιο συχνές οφθαλμολογικές εξετάσεις από εξειδικευμένο πλέον σε παθήσεις αμφιβληστροειδούς οφθαλμίατρο. Μετά τη θεραπεία με λέιζερ MicroPulse ή οποιαδήποτε άλλη θεραπεία για το διαβητικό οίδημα  ή άλλη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να παρακολουθείστε στο γιατρό σας σε τακτική βάση για τη σωστή  παρακολούθηση και θεραπεία της κατάστασής σας. Το πόσο σύντομα και το πόσο συχνά απαιτείται να παρακολουθείστε , θα καθοριστεί από το γιατρό σας με βάση την κατάστασή σας.

Δείτε επίσης:
Ενδοβολβικές ενέσεις
Argon Laser Φωτοπηξία
Κρυοπηξία

Μοιράσου το Άρθρο:

Μανουσάκης Ευάγγελος

Σχετικά με τον Ιατρό

Ο Οφθαλμίατρος Ευάγγελος Μανουσάκης (www.emanousakis.gr) σπούδασε στην Στρατιωτική Ιατρική (ΣΣΑΣ) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Aποφοίτησε 1ος στην Τάξη της Πολεμικής Αεροπορίας το 1991.