Ενδοβολβικές Ενέσεις

Μέγεθος γραμματοσειράς:

A- | A | A+

Γατί χρειάζομαι Ενδοβολβική ένεση (ενδοφθάλμια ένεση);

Για πολλές ασθένειες του αμφιβληστροειδούς ο μόνος τρόπος για να φτάσει  το φάρμακο το σημείο όπου αυτό  χρειάζεται είναι να δοθεί με μια ένεση μέσα στο μάτι. Οι Οφθαλμικές σταγόνες και τα χάπια δεν μπορούν να εξασφαλίσουν μια αρκετά υψηλή ποσότητα της φαρμακευτικής ουσίας στον αμφιβληστροειδή. Οι  ενέσεις είναι ο πιο αποτελεσματικός και ασφαλής τρόπος για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων της υγρής εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Οι ενέσεις θα πρέπει να διενεργούνται από ειδικευμένους οφθαλμιάτρους οι οποίοι θα είναι και σε θέση να αντιμετωπίσουν τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν.

Οι ενδοφθάλμιες ενέσεις πονάνε;

Συνήθως oι ενδοφθάλμια ενέσεις δεν πονάνε. Η πιο κοινή αίσθηση είναι μια μικρή αίσθηση καψίματος που σχετίζεται με το αντισηπτικό που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό της επιφάνειας του οφθαλμού.

Πώς γίνονται oι ενδοφθάλμιες ενέσεις;

Στην αρχή ενσταλάζονται αναισθητικές σταγόνες φαρμάκου  στο μάτι για να μουδιάσει  και να ελαχιστοποιηθεί  η ενόχληση από τη διαδικασία. Το μάτι καθαρίζεται προσεκτικά με ένα διάλυμα ιωδίου για να μειώσει τον κίνδυνο της μόλυνσης. Η ένεση χορηγείται χρησιμοποιώντας μία  μικροσκοπική βελόνα που εισέρχεται στον οφθαλμό μέσω του λευκού μέρους του ματιού (σκληρό χιτώνα) κοντά στο μπροστινό μέρος του ματιού.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της ενδοφθάλμιας ένεσης;

Η ενδοφθάλμια ένεση είναι γενικά μια πολύ ασφαλής διαδικασία. Μερικές φορές οι παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν είναι από τις  πιο μικρές έως σπάνια τις  πολύ σοβαρές. Συνήθως, μια κηλίδα  αιμορραγίας μπορεί να αναπτυχθεί πάνω στην επιφάνεια του οφθαλμού στη θέση της ένεσης. Η αιμορραγία είναι ανώδυνη και συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα και εξαφανίζεται σε λίγες ημέρες. Οι λοιμώξεις είναι ο πιο σοβαρός κίνδυνος, αλλά συμβαίνουν σπάνια . Μπορούν να συμβεί σε περίπου 1 στους 2.000-3.000 ενέσεις. Παρενέργειες εκτός του οφθαλμού είναι εξίσου σπάνιες, δεδομένου ότι μόνο μία μικρή ποσότητα του φαρμάκου εγχέεται μέσα στο μάτι.

Πώς μπορώ να προετοιμαστώ για τη διαδικασία;

  • Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε το λόγο για την ένεση και τους πιθανούς κινδύνους από τη ένεση. Εάν έχετε οποιεσδήποτε απορίες ρωτήστε τους ειδικούς οφθαλμιάτρους που ασχολούνται με τον αμφιβληστροειδή σας.
  • Μην φοράτε μάσκαρα την ημέρα της διαδικασίας
  • Κανονίστε για κάποιον να σας οδηγήσει προς και από το ραντεβού σας.

Τι  να περιμένω μετά την επέμβαση;

  • Μπορεί να αισθάνεστε  ενοχλήσεις και να παρουσιάσετε  έντονη  δακρύρροια για μια ημέρα ή δύο.
  • Συνήθως  αναμένεται ήπια ερυθρότητα του οφθαλμού για τις πρώτες 24 ώρες.
  • Μια κόκκινη κηλίδα αίματος μπορεί να είναι εμφανής στη θέση της ένεσης (επί του “λευκού” του ματιού). Αυτό μπορεί να διευρυνθεί με το χρόνο, που σταδιακά ξεθωριάζει σαν μελανιά.
  • Για τις ενέσεις στεροειδών (triamcinolone), τα “νέα μυγάκια” είναι  αναμενόμενο, δεδομένου ότι το στεροειδές αποτελείται από κρυστάλλους. Αυτά συνήθως εξαφανίζονται σε 1-2 εβδομάδες.

Ποια είναι τα ανησυχητικά συμπτώματα μετά τη διαδικασία;

Καλέστε μας αμέσως για:

  • Μείωση στην όραση ή μεγάλη αύξηση στην «μυγάκια» μετά τις πρώτες 24 ώρες.
  • Αυξημένο ή νέο πόνο, ειδικά πόνος που εμφανίζεται μετά τις πρώτες 24 ώρες από την ένεση.
  • Αυξημένη ερυθρότητα, πρήξιμο ή αλλαγή στο μάτι, ειδικά μετά τις πρώτες 24 ώρες μετά την ένεση.
  • Σύντομα φώτα που αναβοσβήνουν στην περιφερική (πλευρική) σας  όραση.
  • Σκοτεινή σκιά που προχωρά  προς το κέντρο της όρασής σας, όπως μια κουρτίνα.
  • Νέα εξάνθημα ή κνίδωση.

Ποια φάρμακα εγχέονται στο μάτι;

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι φαρμάκων που μπορεί να εγχυθούν μέσα στο μάτι ανάλογα με την περίπτωση του κάθε ασθενούς . Ο κατάλογος των φαρμάκων και οι ενδείξεις συνεχίζουν να αυξάνονται κάθε χρόνο. Ο γιατρός σας είναι ο πιο κατάλληλος να σας υποδείξει πιο φαρμακευτικό σκεύασμα είναι το καταλληλότερο για την περίπτωσή σας.

Δείτε επίσης:
MicroPulse Laser
Argon Laser Φωτοπηξία
Κρυοπηξία

Μοιράσου το Άρθρο:

Μανουσάκης Ευάγγελος

Σχετικά με τον Ιατρό

Ο Οφθαλμίατρος Ευάγγελος Μανουσάκης (www.emanousakis.gr) σπούδασε στην Στρατιωτική Ιατρική (ΣΣΑΣ) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Aποφοίτησε 1ος στην Τάξη της Πολεμικής Αεροπορίας το 1991.