Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια

Μέγεθος γραμματοσειράς:

A- | A | A+

ΟΦΘΑΛΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Ο διαβήτης είναι μια πάθηση που αυξάνει το σάκχαρο του αίματος . Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή των λεπτεπίλεπτων αγγείων του αμφιβληστροειδή. Αυτά τα αγγεία μπορεί να αποφραχθούν και να οδηγήσουν στην παραγωγή νέων αγγείων (νεοαγγεία). Αυτή η προχωρημένη κατάσταση ονομάζεται παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Τα προσβεβλημένα αγγεία μπορεί επίσης να διαρρέουν. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε κατάσταση που λέγεται διαβητικό οίδημα της ωχράς .

Παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Τα αγγεία του αμφιβληστροειδή σας έχουν αρχίσει να στενεύουν . Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μεταφέρεται στον αμφιβληστροειδή το απαραίτητο αίμα που χρειάζεται για την θρέψη του. Αυτός με την σειρά του θα στείλει ορισμένα σήματα που θα οδηγήσουν στην δημιουργία νέων αγγείων, που ξεκινούν από τα ήδη υπάρχοντα σαν παρακλάδια. Αυτά τα αγγεία, στην αρχή αναπτύσσονται πάνω στο αμφιβληστροειδή . Επειδή όμως είναι εύθραυστα συχνά αιμορραγούν μέσα στο υαλοειδές του ματιού. Αυτό στη συνέχεια δημιουργεί ουλή η οποία συρρικνώνεται έλκοντας τον αμφιβληστροειδή μέχρι που τον αποκολλούν . Αν αυτή η κατάσταση δεν θεραπευτεί μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε πλήρη τύφλωση. Περίπου οι μισοί από τους ασθενείς που πάσχουν από παραγωγική αμφιβληστροειδοπαθεια που δεν θεραπεύτηκε οδηγούνται σε τύφλωση μέσα σε δύο με τρία χρόνια.

Διαβητικό οίδημα της ωχράς.

Η ωχρά είναι το τμήμα του αμφιβληστροειδή που είναι υπεύθυνο για την κεντρική ή λεπτομερή όραση. Την χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να διαβάσουμε να δούμε τηλεόραση ή να οδηγήσουμε κλπ. Στην περίπτωση του διαβητικού οιδήματος της ωχράς τα πολύ λεπτά αγγεία της ωχράς διαρρέουν στην περιοχή οδηγώντας σε θόλωση και μείωση της όρασης .

Ποιός κινδυνεύει να αναπτύξει τις παραπάνω καταστάσεις;

Αν είστε διαβητικός είναι πιθανό να αναπτύξετε κάποιου είδους προβλήματος στον αμφιβληστροειδή σας χωρίς αυτό να σημαίνει οτι σίγουρα θα αναπτύξετε τις σοβαρές καταστάσεις όπως παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια ή διαβητικό οίδημα της ωχράς . Συνήθως τα πρώτα σημάδια του διαβήτη από το μάτι τα παρατηρούμε στο 95% των ασθενών με ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη (τύπου 1 ) μετά 15 χρόνια από την εγκατάσταση του διαβήτη . Στους διαβητικούς που ανέπτυξαν την νόσο σε μεγαλύτερη ηλικία συνήθως τα βλέπουμε κατά την οφθαλμολογική εξέταση (τύπου 2). Επίσης κληρονομικοί παράγοντες φαίνεται να παίζουν ρόλο στον βαθμό με τον οποίο  η νόσος προσβάλλει τον οφθαλμό.
Οι διαβητικές αλλοιώσεις στα παιδιά που πάσχουν από νεανικό διαβήτη παρουσιάζονται συνήθως στην εφηβεία.

Πώς θα καταλάβω οτι πάσχω από διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια;

Δυστυχώς οι αλλαγές που οφείλονται στον διαβήτη μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες βλάβες χωρίς να επηρεάσουν αρχικά την όραση και έτσι δεν θα καταλάβετε οτι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Αν τα αγγεία αιμορραγήσουν μπορεί να αντιληφθείτε ‘συννεφάκια’ η σχήματα σαν ‘ιστό αράχνης’. Αν οι βλάβες είναι μεγαλύτερες μπορεί να μειωθεί η οπτική οξύτητα. Το διαβητικό οίδημα της ωχράς προκαλεί θόλωση της όρασης .Τα παραπάνω  συμπτώματα δεν συνοδεύονται από πόνο.

Τι μπορώ να κάνω για να προφυλάξω την όραση μου;

Επειδή η πάθηση αυτή είναι δυνητικά επικίνδυνη για την όραση,  είναι απαραίτητο αν είστε διαβητικός να εξετάζεστε μια φορά τουλάχιστον τον χρόνο ή διαφορετικά αν σας έχει συμβουλέψει ο οφθαλμίατρος σας .
Αν μπορείτε να κρατάτε το σάκχαρο του αίματος σας και την αρτηριακή σας πίεση μεσα σε φυσιολογικα όρια θα βοηθήσει στον έλεγχο της κατάστασης .Επίσης το κάπνισμα όπως και το σάκχαρο βλάπτει τα μικρά αγγεία . Αν αναπτύξετε διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, θα χρειαστεί να εξετάζεστε από οφθαλμίατρο πιο συχνά από μια φορά τον χρόνο.
Τα παιδιά που πάσχουν από νεανικό διαβήτη μετά την εφηβεία θα πρέπει να εξετάζονται μια φορά τον χρόνο.

Υπάρχει δυνατότητα θεραπείας για την πάθηση μου;

Τα πρώτα σημάδια της πάθησης που λέγονται προπαραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια ή αμφιβληστροειδοπάθεια υποστρώματος δεν χρειάζονται καμία παρέμβαση. Aν όμως αναπτύξετε παραγωγική μορφή ή διαβητικό οίδημα τότε η θεραπεία με κλασσικό λέιζερ ή με το νεώτερο MicroPulse laser μπορεί να βοηθήσει. Αν η πάθηση σας διεγνώσθη έγκαιρα τότε με κατάλληλη θεραπεία ο ρυθμός επιδείνωσης θα μειωθεί σημαντικά.

Οι στόχοι της θεραπείας με to κλασσικό ή MicroPulse λέιζερ είναι να μειωθεί ο κίνδυνος αιμορραγίας από τα νεοαγγεία ,να μειωθεί ο κίνδυνος αποκόλλησης του αμφιβληστροειδή και να απορροφηθεί το οίδημα της ωχράς .

Το κλασσικό λέιζερ είναι μια ισχυρή ακτίνα φωτός που δημιουργεί μικρά εγκαύματα στον αμφιβληστροειδή οδηγώντας σε μείωση αυτών των νεοαγγείων. Πριν από την θεραπεία με λέιζερ ο γιατρός θα σας εξηγήσει με λεπτομέρειες την διαδικασία τα οφέλη και τους πιθανούς κίνδυνους .

Στην περίπτωση που διαγνωστεί διαβητικό οίδημα στην ωχρά κηλιδα, η μέθοδος εκλογής είναι η χρήση του MicroPulse λειζερ που δεν καταστρέφει τον ευαίσθητο αμφιβληστροειδή και μπορεί να συνδυαστεί αν χρειαστεί  με την χρήση ειδικών φαρμάκων που χορηγούνται με την μορφή ένεσης μέσα στον οφθαλμό.
Ο εξειδικευμένος οφθαλμίατρός σας θα σας εξετάσει και θα αποφασίσει για το είδος, τον χρόνο και την διάρκεια της θεραπείας.

Δείτε επίσης:
Τι είναι η Επιωχρική μεμβράνη
Τι είναι η Αποκόλληση Αμφιβληστροειδή
Τι είναι η Αποκόλληση Υαλοειδούς – Ρωγμές

Μοιράσου το Άρθρο:

Μανουσάκης Ευάγγελος

Σχετικά με τον Ιατρό

Ο Οφθαλμίατρος Ευάγγελος Μανουσάκης (www.emanousakis.gr) σπούδασε στην Στρατιωτική Ιατρική (ΣΣΑΣ) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Aποφοίτησε 1ος στην Τάξη της Πολεμικής Αεροπορίας το 1991.