Υαλοειδεκτομή – Χειρουργική Ωχράς

Μέγεθος γραμματοσειράς:

A- | A | A+

Χειρουργική Υαλοειδούς (υαλοειδεκτομή)

Λέγοντας υαλοειδεκτομή εννοούμε την αφαίρεση με χειρουργικό τρόπου της διαφανούς ζελατινώδους ουσίας που γεμίζει φυσιολογικά την οφθαλμική κοιλότητα. Η  υαλοειδεκτομή συνιστάται σε  περιπτώσεις όπου το ζελέ παύει να επιτελεί την φυσιολογική του λειτουργία χάνοντας την διαφάνειά του (π.χ μια αιμορραγία) ή σε περιπτώσεις όπου πρέπει να προσπελαστεί η εσωτερική επιφάνεια του αμφιβληστροειδή για θεραπεία διαφόρων παθολογικών καταστάσεων ( π.χ αποκόλληση αμφιβληστροειδή , οπή ωχράς κηλίδας, επιωχρική μεμβράνη, διαβητικό οίδημα ωχράς κηλίδας κλπ).

Το υαλώδες είναι μια διαφανής ουσία σαν ζελέ που γεμίζει το κέντρο του ματιού. Το υαλοειδές  αποτελείται κυρίως από νερό και καταλαμβάνει  περίπου τα 2/3 του όγκου του ματιού. Το υαλώδες βοηθά το μάτι να διατηρήσει ένα στρογγυλό σχήμα και προσφύεται  στον αμφιβληστροειδή σε διάφορα σημεία, συμπεριλαμβανομένης της ωχρά κηλίδα και του οπτικού νεύρου.

Το υαλώδες αφαιρείται  με ειδικό μικροσκοπικό εργαλείο κοπής που  ονομάζεται υαλοειδοφάγος και εν συνεχεία μπορεί να αντικατασταθεί  με διάφορα υποκατάστατα όπως υδαρές υγρό, ένα διογκούμενο αέριο, ή έλαιο σιλικόνης, ανάλογα με την κατάσταση.

Ο θεράπων ιατρός θα αποφασίσει το είδος του υποκατάστατου υλικού .
Πέραν του υαλοειδοφάγου μπορεί να χρησιμοποιηθούν και άλλες πολύπλοκες συσκευές όπως laser ή κρυοπηξία ενώ επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθούν ειδικές χρωστικές ουσίες για χρώση  ιστών παθολογικών ή μη.

Η εγχείρηση στις περισσότερες των περιπτώσεων διενεργείται υπό τοπική αναισθησία και ο ασθενής μετά το τέλος της επέμβασης εξέρχεται της κλινικής αυθημερόν.

Χειρουργική Ωχράς κηλίδας

Η χειρουργική της ωχράς αποτελεί ουσιαστικά ένα εξειδικευμένο χειρουργικό χρόνο της υαλοειδεκτομής κατά τον οποίο ο ειδικός χειρουργός αφού αφαιρέσει το υαλοειδές επιχειρεί με μικροσκοπικά εργαλεία να επέμβει στο πιο ευαίσθητο τμήμα  του αμφιβληστροειδή που ονομάζεται  ωχρά κηλίδα. Με χρήση ειδικών μεγεθυντικών φακών και χρήση χρωστικών ουσιών (πχ membrane blue)  επιχειρείται η αποκατάσταση βλαβών της ωχράς κηλίδας που οφείλονται σε παθολογικές καταστάσεις όπως για παράδειγμα επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη, οπή , οίδημα διαβητικής ή άλλης αιτιολογίας, υποωχρική  αιμορραγία  ,υαλοαμφιβληστροειδική έλξη ή άλλες σπανιότερες καταστάσεις.

Δείτε επίσης:
Υαλοειδεκτομή σε Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια
Υαλοειδεκτομή για Οπή της Ωχράς Κηλίδας
Υαλοειδεκτομή για Επιωχρική Μεμβράνη
Υαλοειδεκτομή για Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς

Μοιράσου το Άρθρο:

Μανουσάκης Ευάγγελος

Σχετικά με τον Ιατρό

Ο Οφθαλμίατρος Ευάγγελος Μανουσάκης (www.emanousakis.gr) σπούδασε στην Στρατιωτική Ιατρική (ΣΣΑΣ) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Aποφοίτησε 1ος στην Τάξη της Πολεμικής Αεροπορίας το 1991.