Μετεγχειρητικές Οδηγίες Μετά Από Υαλοειδεκτομή

Μέγεθος γραμματοσειράς:

A- | A | A+

Τι να αναμένουμε μετά το χειρουργείο Υαλοειδεκτομής

Μετά από χειρουργείο υαλοειδεκτομής το μάτι αναμένεται να είναι κόκκινο, ευαίσθητο και ίσως και πρησμένο λόγω της φύσης της χειρουργικής επέμβασης.

Εάν έχει εισαχθεί αέριο στην οφθαλμική κοιλότητα , η όρασή σας θα είναι φτωχή έως ότου η φυσαλίδα  απορροφηθεί  σταδιακά.
Ο πιο σημαντικός παράγοντας που καθορίζει το ποσοστό σας ανάκαμψης και το τελικό αποτέλεσμα είναι η προεγχειρητική κατάσταση του οφθαλμού για την οποία  έγινε η υαλοειδεκτομή. Ο χειρουργός σας θα σας ενημερώσει για το τι να περιμένουτε.
Κατά την έξοδο σας από την κλινική θα χρειαστείτε  κάποια κολλύρια και θα σας δοθούν οδηγίες για το πως θα χρησιμοποιηθούν.

Μετεγχειρητικές Οδηγίες

Καθότι η υαλοειδεκτομή  εκτελείται συχνά μαζί με άλλες διαδικασίες οι μετεγχειρητικές οδηγίες ενδέχεται να διαφέρουν από περίπτωση σε περίπτωση .
Εν συνεχεία παρέχονται κάποιες γενικές κατευθυντήριες γραμμές , ωστόσο, παρακαλούμε να συμβουλευτείτε το χειρουργό σας για πιο συγκεκριμένες οδηγίες.

  • Εάν έχει τοποθετηθεί  αέριο ή  λάδι σιλικόνης στο μάτι, θα σας δοθούν οδηγίες για το πώς να τοποθετήσετε το κεφάλι σας. Αυτό βοηθά στο να διασφαλιστεί ότι το αέριο ή η σιλικόνη  είναι σε επαφή με την πληγείσα περιοχή του αμφιβληστροειδή, προκειμένου να  βοηθηθεί η επούλωση. Μπορεί να χρειαστεί να να διατηρηθεί αυτή τη θέση για έως και 45 λεπτά για κάθε ώρα και για 3-7 ημέρες
  • Εάν  έχει χρησιμοποιηθεί αέριο απαγορεύεται η πτήση με αεροπλάνο ή η μετακίνηση σε μεγάλο υψόμετρο  (2-6 εβδομάδες). Η μειωμένη ατμοσφαιρική πίεση προκαλεί την φυσαλίδα αερίου να διασταλεί , η οποία μπορεί στη συνέχεια να αυξήσει την πίεση στον οφθαλμό σε επικίνδυνα επίπεδα
  • Αρχίστε χρησιμοποιώντας το κολλύριο με την  αντι-φλεγμονώδη και αντιβιοτική  δράση που έχει καθοριστεί  από το γιατρό σας αμέσως μετά την αφαίρεση του καλύμματος από τον χειρουργημένο οφθαλμό.
  • Πάρτε απλό αναλγητικό (π.χ DEPON) για την ανακούφιση σε περίπτωση ήπιας δυσφορίας
  • Αποφύγετε την έντονη δραστηριότητα για μία εβδομάδα

Εάν  νιώσετε  βαθύ πονοκέφαλο ή παλμικό πόνο που δεν ανταποκρίνεται στο απλό παυσίπονο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον οφθαλμίατρό σας.

Δείτε επίσης:
Μετεγχειρητικές οδηγίες Καταρράκτη
Μετεγχειρητικές οδηγίες Laser Διαθλαστικής επέμβασης
Μετεγχειρητικές οδηγίες μετά από Laser θεραπεία
Μετεγχειρητικές οδηγίες μετά από Ενδοβολβική ένεση

Μοιράσου το Άρθρο:

Μανουσάκης Ευάγγελος

Σχετικά με τον Ιατρό

Ο Οφθαλμίατρος Ευάγγελος Μανουσάκης (www.emanousakis.gr) σπούδασε στην Στρατιωτική Ιατρική (ΣΣΑΣ) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Aποφοίτησε 1ος στην Τάξη της Πολεμικής Αεροπορίας το 1991.