Αμφιβληστροειδής – Ωχρά κηλίδα

Μέγεθος γραμματοσειράς:

A- | A | A+

Tι είναι ο αμφιβληστροειδής;

Ο αμφιβληστροειδής είναι ένα πολύ λεπτό στρώμα  εξαιρετικά εξειδικευμένων ιστών που βρίσκονται  στο εσωτερικό του οφθαλμού. Είναι ελαφρώς παχύτερος από μια ανθρώπινη τρίχα.

Ο αμφιβληστροειδής είναι ανάλογος με το φιλμ σε μια φωτογραφική μηχανή πάνω στον οποίο  εστιάζεται το φως από τον φυσικό φακό του ματιού (ή από ένα τεχνητό φακό στην περίπτωση ενός ατόμου που έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη).

Η εικόνα που εστιάζεται στον αμφιβληστροειδή μετατρέπεται με μία χημική διαδικασία σε ηλεκτρικό σήμα. Αυτό το σήμα προεπεξεργάζεται από εξειδικευμένα κύτταρα μέσα στον ίδιο τον αμφιβληστροειδή, και κατόπιν μεταδίδεται στον εγκέφαλο όπου και ερμηνεύεται σε εικόνα .

Αυτή η διαδικασία είναι τόσο πολύπλοκη και ενεργοβόρα με αποτέλεσμα ο αμφιβληστροειδής να είναι ο πιο μεταβολικά ενεργός ιστός στο σώμα.

Ο αμφιβληστροειδής είναι παρόμοιος με τον ιστό του εγκεφάλου κατά το ότι δεν επουλώνεται αυθόρμητα και δεν  αναγεννάται  σε περίπτωση τραυματισμού.

Ποιο είναι το υαλοειδές;

Το υαλώδες είναι ένας διαφανής, ζελατινώδης ιστός που γεμίζει το εσωτερικό του ματιού. Είναι αρκετά παρόμοιος με την υφή ενός λευκού αυγού.

Πριν τη γέννηση, το υαλοειδές περιέχει τα αιμοφόρα αγγεία που χρειάζεται το μάτι για την ανάπτυξη του. Στη συνέχεια, πριν από τη γέννηση, τα αγγεία αυτά εξαφανίζονται και το υαλώδες γίνεται διαφανές. Κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, το υαλοειδές είναι σταθερά συνδεδεμένο με διάφορες περιοχές του αμφιβληστροειδούς.

Μόλις φτάσουν στην ενηλικίωση, το υαλοειδές σώμα αρχίζει να υγροποιείται. Αυτό μπορεί να παρατηρηθεί ως μυγάκια στο οπτικό μας πεδίο. Σε πολλούς ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, σε κάποιο σημείο το υαλώδες χωρίζει ξαφνικά από τα σημεία στερέωσής του πάνω στον αμφιβληστροειδή, προκαλώντας μια αύξηση στα μυγάκια. Αυτό ονομάζεται οπίσθια αποκόλληση του υαλοειδούς σώματος, και συνήθως δεν συνδέεται με οποιοδήποτε σοβαρό πρόβλημα.

Ωστόσο, σε μερικούς ανθρώπους, το υαλοειδές τραβά στον αμφιβληστροειδή κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Αυτό προκαλεί μια έλξη αμφιβληστροειδούς με πιθανή αιμορραγία, ή και αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, τα οποία μπορεί να είναι σοβαρά και να οδηγήσουν σε μόνιμη απώλεια της όρασης.

Τι είναι η ωχρά κηλίδα;

Η ωχρά κηλίδα είναι η κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς και είναι σημαντική, διότι είναι η περιοχή που χρησιμοποιούμε για τα περισσότερα από οπτικής λειτουργίας μας.

Η ανατομία της ωχράς κηλίδας διαφέρει από την υπόλοιπη του αμφιβληστροειδούς.

Το κέντρο της ωχράς κηλίδας ονομάζεται κεντρικό βοθρίο, το οποίο είναι ορατό ως μια ελαφρά κοίλανση  στον αμφιβληστροειδή. Αυτή η περιοχή είναι που χρησιμοποιούμε για την ανάγνωση, για να βλέπουμε μικρές λεπτομέρειες αλλά και για να αναγνωρίζουμε τα χρώματα.

Ορισμένες ασθένειες επηρεάζουν αυτήν την περιοχή όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας.

Μοιράσου το Άρθρο:

Μανουσάκης Ευάγγελος

Σχετικά με τον Ιατρό

Ο Οφθαλμίατρος Ευάγγελος Μανουσάκης (www.emanousakis.gr) σπούδασε στην Στρατιωτική Ιατρική (ΣΣΑΣ) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Aποφοίτησε 1ος στην Τάξη της Πολεμικής Αεροπορίας το 1991.