Οπή Ωχράς Κηλίδας

Μέγεθος γραμματοσειράς:

A- | A | A+

Τι είναι η ωχρά κηλίδα;

Λέγοντας ωχρά κηλίδα , εννοούμε ένα τμήμα του αμφιβληστροειδή πάνω στο οποίο εστιάζονται οι ακτίνες του φωτός. Ο αμφιβληστροειδής είναι  η  φωτοευαίσθητη στιβάδα του ματιού, στην οποία βρίσκονται τα ευαίσθητα στο φως νευρικά κύτταρα. Οι ακτίνες του φωτός ,όταν εισέρχονται στον οφθαλμό ,περνάνε από τον φακό και εστιάζονται στην περιοχή του αμφιβληστροειδή ,που λέγεται ωχρά κηλίδα. Το είδωλο που σχηματίζεται αποστέλλεται στον εγκέφαλο για μετάφραση και μετατροπή  σε εικόνα. Θα μπορούσε κάποιος να παρομοιάσει τον αμφιβληστροειδή και την ωχρά σαν το φιλμ της φωτογραφικής μηχανής.

Φυσιολογικά η ωχρά κηλίδα είναι σε επαφή και τρέφεται από τα αγγεία της  υποκείμενης  στιβάδας που λέγεται  χοριοειδής.  Στην περίπτωση που υπάρχει οπή, υγρό μπορεί να περάσει μεσα από αυτή και να την ξεκολλήσει από τον χοριοειδή. Τότε η ωχρά κηλίδα αδυνατεί να τραφεί και να παράγει σωστά  είδωλα με αποτέλεσμα τη θολή και  παραμορφωμένη όραση . Εαν δεν εγχειριστείτε, η κεντρική σας όραση σταδιακά θα χειροτερέψει σε σημείο που θα αδυνατείτε να δείτε τα μεγάλα γράμματα στο οπτότυπο. Η περιφερική σας όραση όμως  δεν θα επηρεαστεί.

Οπή Ωχράς κηλίδας  – Ποια είναι τα αίτια;

Η οπή της ωχρας εμφανίζεται συνήθως σε μέσης ηλικίας άτομα και περίπου 70% των περιπτώσεων εμφανίζονται σε γυναίκες ηλικίας 60 -80 ετών.
Η οπή της ωχράς συμβαίνει ως αποτέλεσμα μιας εκφυλιστικής διαδικασίας  όπου το υαλοειδές (ζελέ) του ματιού συρρικνώνεται και έλκει την επιφάνεια του αμφιβληστροειδή. Η θεραπεία έγκειται στην αφαίρεση αυτού του ζελέ και μείωση της έλξης που αυτός ασκεί στην ωχρά. Περίπου ένας στους δέκα ασθενείς εμφανίζει την πάθηση και στο άλλο μάτι.

Οπή Ωχράς κηλίδας – Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της επέμβασης;

Η εγχείρηση μπορεί να πετύχει ανατομικό κλείσιμο της ωχράς στο 80-95% των περιπτώσεων και έτσι η όραση μπορεί να βελτιωθεί. Το ποσοστό  της βελτίωσης διαφέρει μεταξύ ασθενών. Το μεγαλύτερο ποσοστό βελτίωσης φαίνεται οτι επιτυγχάνεται όταν το χειρουργείο είναι πετυχημένο και η μείωση της όρασης έχει συμβεί  όχι περισσοτερο του ενός έτους.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της επέμβασης;

Η μόλυνση και η αιμορραγία είναι οι σπουδαιότεροι κίνδυνοι και συμβαίνουν σε συχνότητα περίπου 1:400 με 1:500 χειρουργεία. Επίσης μπορεί να δημιουργηθούν ρωγμές και να οδηγήσουν σε αποκόλληση του αμφιβληστροειδή . Τέλος  σε μερικούς ασθενείς έχει παρατηρηθεί απώλεια της περιφερικής όρασης κυρίως κροταφικά. Η δημιουργία  καταρράκτη είναι συνήθως αναπόφευκτη και συμβαίνει αργά. Σε περίπτωση που αποφασίσετε να προβείτε σε χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να δεχτείτε το γεγονός οτι μάλλον θα χρειαστείτε δυο χειρουργεία ,ένα για την οπή της ωχράς και ένα για την   αφαίρεση του καταρράκτη σε δεύτερο χρόνο.

Αναισθησία.

Η εγχείρηση γίνεται είτε με τοπική είτε με γενική αναισθησία.
Πριν από την επέμβαση θα σας δοθεί η δυνατότητα να συζητήσετε με τον γιατρό σας το είδος της αναισθησίας .

Το χειρουργείο.

Η χειρουργική επέμβαση που θα γίνει λέγεται βιτρεκτομή. Το χειρουργείο συνίσταται στην αφαίρεση του υαλοειδούς , αφαίρεση μιας μεμβράνης του αμφιβληστροειδή και ένεση ειδικού αεριού . Σε καμία περίπτωση δεν απομακρύνεται ο βολβός από την θέση του όπως πολλοί ασθενείς μπορεί να φαντάζονται.

Τι να περιμένω μετά το χειρουργείο;

  • Μετά το χειρουργείο θα μεταβείτε στον θάλαμο ανάνηψης έως ότου συνέλθετε.
  • Στην συνέχεια θα μεταφερθείτε στο δωμάτιο σας.
  • Μετά θα πρέπει να διατηρήσετε το κεφάλι σας κατά τέτοιον τρόπο ώστε το πρόσωπο σας να κοιτάει προς το πάτωμα. Αυτή την θέση είναι απαραίτητο να την διατηρήσετε για 14 μέρες. (δέστε το ενημερωτικό  «ΣΤΑΣΗ  ΚΕΦΑΛΗΣ)

Επιστροφή στο σπίτι.

Συνήθως μετά από μια με δυο μέρες μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας.

  • Αποφύγετε να τρίψετε το μάτι για 2 εβδομάδες
  • Αποφύγετε βαριές εργασίες
  • Αποφύγετε το σαπούνι για δέκα μέρες
  • Συνεχίστε κανονικά την διατήρηση της πρηνούς θέσης της κεφαλής(το πρόσωπο πρέπει να κοιτάει το πάτωμα)
  • Αποφύγετε το μεικ-απ
  • Συμβουλευτείτε το γιατρό σας ποτέ μπορείτε να οδηγήσετε κολυμπήσετε κλπ

Η όραση για μερικές εβδομάδες θα είναι θολή. Αυτό είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο λόγω του αεριού που θα βρίσκεται μεσα στο μάτι .Η θόλωση  θα εξαφανιστεί τελείως σε λιγότερο από δύο μήνες περίπου. Κατα το διάστημα αυτό απαγορεύεται αυστηρά η πτήση με αεροπλάνο ή το ανέβασμα έστω και με αυτοκίνητο σε βουνό. Στη δουλειά σας μπορείτε να επιστρέψετε περίπου μετά το τέλος της διαδικασίας «ΣΤΑΣΗ ΚΕΦΑΛΗΣ».

Δείτε επίσης:
Τι είναι η εκφύλιση της ώχρας
Τι είναι η ηλικιακή εκφύλιση ώχρας κηλίδας

Μοιράσου το Άρθρο:

Μανουσάκης Ευάγγελος

Σχετικά με τον Ιατρό

Ο Οφθαλμίατρος Ευάγγελος Μανουσάκης (www.emanousakis.gr) σπούδασε στην Στρατιωτική Ιατρική (ΣΣΑΣ) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Aποφοίτησε 1ος στην Τάξη της Πολεμικής Αεροπορίας το 1991.