Μέγεθος γραμματοσειράς:

A- | A | A+

Τι είναι η γεροντική εκφύλιση της ωχράς κηλίδος (ΓΕΩ);


Η γεροντική εκφύλιση της ωχράς, είναι μια συχνή πάθηση των ατόμων μέσης ηλικίας, που έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια της κεντρικής όρασης.  Ο ασθενής μπορεί να βλέπει τα αντικείμενα όταν τα παρατηρεί από το πλάι, ενώ αντίθετα όταν προσπαθεί να προσηλώσει, βλέπει το αντικείμενο θαμπό ή και καθόλου .

 

Τι είναι η ωχρά;

Η ωχρά κηλίδα είναι τμήμα του εσωτερικού χιτώνα του ματιού, που λέγεται αμφιβληστροειδής. Είναι υπεύθυνη για την ¨κεντρική¨ όραση. Ο αμφιβληστροειδής είναι ο φωτοευαίσθητος χιτώνας του ματιού που ευθύνεται για την πρόσληψη των φωτεινών ερεθισμάτων και την μετατροπή αυτών στον εγκέφαλο σε εικόνα.

Όταν ο ασθενής πάσχει από γεροντική εκφύλιση της ωχράς κηλίδος, το είδωλο του αντικειμένου που αποτυπώνεται στην ωχρά δεν μετατρέπεται σε εικόνα, γιατί οι φωτοϋποδοχείς δεν λειτουργούν.

 

Τι συμβαίνει στην ωχρά που έχει σαν αποτέλεσμα την θολή εικόνα;


Η πιο συνηθισμένη μορφή της πάθησης, που λέγεται και ‘ατροφική ή ξηρού τύπου εκφύλιση’, αναπτύσσεται σταδιακά και συνήθως αφήνει κάποιο βαθμό χρήσιμης κεντρικής όρασης. Εξαιτίας της βαθμιαίας εμφάνισης της νόσου οι ασθενείς δεν το αντιλαμβάνονται και έτσι κατορθώνουν να προσαρμόσουν την ζωή τους στα νέα δεδομένα της όρασης .


Η λιγότερο συχνή μορφή λέγεται ‘υγρή ή παραγωγική’ μορφή. Στην μορφή αυτή ένας νεόπλαστος  ινοαγγειακός ιστός αναπτύσσεται κάτω από την ωχρά κηλίδα και μπορεί να ελαττώσει απότομα την όραση.  Παρότι  στην περίπτωση αυτή η περιφερική όραση διατηρείται,  ο ασθενής δεν μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί.

Μπορεί αυτή η κατάσταση να θεραπευτεί;

Αν και η κατάσταση αυτή δεν είναι ιάσιμη, υπάρχει η δυνατότητα με κατάλληλη θεραπεία βιταμινών να επιβραδυνθεί ο ρυθμός μείωσης της όρασης στη ξηρή μορφή ΓΕΩ.

Στην μορφή υγρού τύπου ο τρόπος αντιμετώπισης είναι η χορήγηση ειδικών φαρμάκων μέσα στον οφθαλμό με ένεση, η εφαρμογή θερμικού λέιζερ σε επιλεγμένες περιπτώσεις, και η φωτοδυναμική θεραπεία . Ο εξειδικευμένος οφθαλμίατρος θα σας ενημερώσει σχετικά με τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος.

Τι θα γίνει αν η όραση μου χειροτερέψει ξαφνικά;


Εάν έχετε διαγνωσθεί ότι πάσχετε από ΓΕΩ και η όραση σας χειροτερέψει ξαφνικά πρέπει οπωσδήποτε να εξεταστείτε επειγόντως από οφθαλμίατρο.

Στην περίπτωση αυτή ίσως χρειαστεί να υποβληθείτε σε εξέταση με σκιαγραφικό, ΦΛΟΥΡΟΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ, ούτως ώστε να μπορέσει ο οφθαλμίατρος σας να αξιολογήσει το μέγεθος της βλάβης του ματιού σας και να μπορέσει να σας καθοδηγήσει σωστά.

Τρόπος αυτοεξέτασης.

Αν πάσχετε από ΓΕΩ και έχετε ένα καλό μάτι, μπορεί να περάσει αρκετός καιρός προτού εμφανιστούν συμπτώματα και σε αυτό. Μπορεί να αντιληφθείτε ότι τις ευθείες γραμμές τις βλέπετε τεθλασμένες ή ότι επίσης τα χρώματα μπορεί να ξεθωριάσουν. Τέλος μπορεί να χάσετε την ικανότητα να αντιλαμβάνεστε σωστά τις αποστάσεις.

Ο συχνός αυτοέλεγχος με τον ειδικό πίνακα που λέγεται ΑΜΣΛΕΡ (Amsler grid) μπορεί να βοηθήσει στην πρόωρη διάγνωση της πάθησης και στην δυνατότητα αντιμετώπισης της.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟΥ ΑΜΣΛΕΡ

pinakas-Amsler

  • Κρατήστε τον πίνακα 30 εκατοστά μπροστά από τα μάτια σας .
  • Φορέστε τα κοντινά σας γυαλιά.
  • Εξετάστε το κάθε μάτι ξεχωριστά.
  • Μπορείτε να δείτε τις τέσσερις γωνίες συγχρόνως;
  • Παρατηρείτε κύρτωση, ξεθώριασμα ή κυματισμό των γραμμών;
    • Αν δείτε κάτι που σας ενοχλεί επισκεφτείτε το οφθαλμίατρο σας .
    • Εξετάστε το μάτι σας δυο με τρεις φορές τον μήνα.

Γεροντική εκφύλιση της ωχράς και καταρράκτης.

Επειδή η ΓΕΩ εμφανίζεται σε ηλικιωμένα άτομα συχνά συνυπάρχει και καταρράκτης. Πρέπει να τονιστεί οτι η αφαίρεση του καταρράκτη στις περισσότερες φορές βελτιώνει την φωτεινότητα της όρασης αλλά όχι την οπτική οξύτητα. Αυτό σημαίνει ότι μετά την εγχείρηση ο ασθενής δεν θα μπορέσει να δει περισσότερα  νούμερα στον Πίνακα- Οπτότυπο . 

Αυτό είναι απαραίτητο να γίνει αντιληπτό και κατανοητό από τον ασθενή προτού προβεί σε επέμβαση αφαίρεσης του καταρράκτη.
Για περισσότερες λεπτομέρειες απευθυνθείτε σε ειδικό οφθαλμίατρο.

Δείτε επίσης:
Τι είναι η ωχρά κηλίδα και ποια τα αίτιά της;

Μοιράσου το Άρθρο:

Μανουσάκης Ευάγγελος

Σχετικά με τον Ιατρό

Ο Οφθαλμίατρος Ευάγγελος Μανουσάκης (www.emanousakis.gr) σπούδασε στην Στρατιωτική Ιατρική (ΣΣΑΣ) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Aποφοίτησε 1ος στην Τάξη της Πολεμικής Αεροπορίας το 1991.