Υαλοειδεκτομή για Επιωχρική Μεμβράνη

Μέγεθος γραμματοσειράς:

A- | A | A+

Πολλές φορές μια λεπτή μεμβράνη σαν διαφανής ουλώδης ιστός στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς προκαλεί ένα ζάρωμα στην ωχρά κηλίδα. Μετά την αφαίρεση του υαλοειδούς (υαλοειδεκτομή) επιχειρείται το απαλό ξεφλούδισμα  αυτού του ιστού με την χρήση μικρών οργάνων . Εν συνεχεία αέριο ή αέρας θα τοποθετηθεί στον οφθαλμό, προκειμένου να βοηθήσει στο ¨σιδέρωμα ¨ του αμφιβληστροειδή και να αποτρέψει την αποκόλληση του. Αν και πολλοί ασθενείς δεν έχουν κάποιο προδιαθεσικό παράγοντα, αρκετοί ασθενείς με ρυτίδωση της ωχράς έχουν ιστορικό ρωγμής αμφιβληστροειδούς,  ιστορικό αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς, ιστορικό κάποιου άλλου χειρουργείου υπέρταση, σάκχαρο κλπ.

Εάν χρησιμοποιηθεί φυσαλίδα αέρα, τότε η τοποθέτηση της κεφαλής προς τα κάτω μετά την χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη, συνήθως μόνο για λίγες ημέρες, αλλά μερικές φορές και περισσότερο. Το επιτυχές ξεφλούδισμα της μεμβρανώδους πτυχής από την επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς συνήθως οδηγεί σε οπτική βελτίωση και μειωμένη παραμόρφωση. Πολλοί ασθενείς, ωστόσο, εξακολουθούν να εμφανίζουν κάποια στρέβλωση και περιορισμό της όρασης.

Δείτε επίσης:
Υαλοειδεκτομή – Χειρουργική Ωχράς
Υαλοειδεκτομή σε Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια
Υαλοειδεκτομή για Οπή της Ωχράς Κηλίδας
Υαλοειδεκτομή για Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς

Μοιράσου το Άρθρο:

Μανουσάκης Ευάγγελος

Σχετικά με τον Ιατρό

Ο Οφθαλμίατρος Ευάγγελος Μανουσάκης (www.emanousakis.gr) σπούδασε στην Στρατιωτική Ιατρική (ΣΣΑΣ) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Aποφοίτησε 1ος στην Τάξη της Πολεμικής Αεροπορίας το 1991.