Υαλοειδεκτομή για Οπή της Ωχράς Κηλίδας

Μέγεθος γραμματοσειράς:

A- | A | A+

Η απόσπαση  του υαλοειδούς από την επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς είναι ένα σημαντικό μέρος της χειρουργικής της οπής της ωχράς κηλίδας. Επιπλέον αρκετές φορές  συνυπάρχουν  λεπτές μεμβράνες στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς που περιβάλλουν  την οπή και που πρέπει να αποφλοιωθούν προκειμένου να   απελευθερωθεί  η έλξη που ασκούν στον αμφιβληστροειδή και να επιτραπεί στην την τρύπα  να κλείσει.
Η αφαίρεση αυτών των μεμβρανών  αποτελεί το πιο σημαντικό και λεπτό μέρος της χειρουργικής επέμβασης. Τέλος σημαντική είναι και η πλήρωση της υαλώδους κοιλότητας με μια φυσαλίδα αερίου. Αυτή η φυσαλίδα αερίου πρέπει να πιέσει ενάντια στην οπή της ωχράς κηλίδας, προκειμένου η τρύπα  να κλείσει. Δεδομένου ότι η ωχρά κηλίδα βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού, το μάτι θα πρέπει να βλέπει προς τα κάτω, ώστε η οπή να βρεθεί προς τα πάνω και η φυσαλίδα που επιπλέει  να ασκήσει τη μέγιστη ποσότητα δύναμης στην οπή .

Για να συμβεί αυτό, ο ασθενής πρέπει να παραμείνει σε μια πρηνή θέση (μπρούμυτα) με την όψη προς το δάπεδο  μετά την επέμβαση. Για τους περισσότερους ασθενείς συνιστάται   περίπου 7 ημέρες  σκύψιμο προς τα κάτω . Η οπή της ωχράς κηλίδας μπορεί να κλείσει επιτυχώς στη πλειοψηφία των ασθενών. Αυτό το γεγονός συνήθως συνοδεύεται από μια σημαντική βελτίωση στην όραση και τη μείωση των στρεβλώσεων. Οι περισσότεροι ασθενείς, ωστόσο, δεν θα ανακτήσουν  όλη την όραση  που είχε χαθεί χωρίς αυτό όμως να είναι ιδιαίτερα αισθητό.

Δείτε επίσης:
Υαλοειδεκτομή – Χειρουργική Ωχράς
Υαλοειδεκτομή Σε Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια
Υαλοειδεκτομή για Επιωχρική Μεμβράνη
Υαλοειδεκτομή για Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς

Μοιράσου το Άρθρο:

Μανουσάκης Ευάγγελος

Σχετικά με τον Ιατρό

Ο Οφθαλμίατρος Ευάγγελος Μανουσάκης (www.emanousakis.gr) σπούδασε στην Στρατιωτική Ιατρική (ΣΣΑΣ) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Aποφοίτησε 1ος στην Τάξη της Πολεμικής Αεροπορίας το 1991.