Αποκόλληση Υαλοειδούς – Ρωγμές

Μέγεθος γραμματοσειράς:

A- | A | A+

Τι είναι η αποκόλληση υαλοειδούς;

Η εσωτερική κοιλότητα του ματιού γεμίζει με ένα υλικό που ονομάζεται υαλώδες, το οποία συνήθως είναι διαφανές και έχει  κατά προσέγγιση την συνοχή του ασπραδιού ενός αυγού. Νωρίς στη ζωή, το υαλώδες είναι προσκολλημένο στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς (ο ιστός που επενδύει το εσωτερικό του ματιού ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη μετατροπή του φωτός σε μια εικόνα). Σε κάποιο σημείο στα περισσότερα άτομα, η πρόσφυση μεταξύ του αμφιβληστροειδούς και του υαλοειδούς αποδυναμώνεται  οφειλόμενο  σε φυσικές διεργασίες και τελικά το υαλώδες διαχωρίζεται από την επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς. Όταν το υαλοειδές χωρίζεται από την επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς, είναι σύνηθες  μικρές συμπυκνώσεις αδιαφανούς ιστού από το  διαχωρισμό μαζί με το υαλοειδές υγρό  να επιπλέουν ελεύθερα στο εσωτερικό του ματιού. Αυτό συνήθως δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα και αναφέρεται  από τον ασθενή ως μυγάκια ή επιπλέοντα σωματίδια στο οπτικό πεδίο και μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό όταν είναι η πρώτη που παρατηρείται.

Αποκόλληση υαλοειδούς – Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα πιο κοινά συμπτώματα κατά την αποκόλληση υαλοειδούς είναι “μυγάκια” και “φως” που αναβοσβήνει. Τα αιωρούμενα σωματίδια είναι μικρές συστάδες υαλοειδούς που επιπλέουν γύρω γύρω  στο εσωτερικό του ματιού. Τα αιωρούμενα αντικείμενα μπορεί να μοιάζουν με τελείες, κύκλους, γραμμές, ή αράχνες, και κινούνται με τις κινήσεις των ματιών. Οι άνθρωποι παρατηρούν τα  μυγάκια πιο συχνά όταν είναι σε έντονο φως, όπως σε μια ηλιόλουστη ημέρα, ή σε ένα φωτεινό δωμάτιο με λευκούς τοίχους. Λάμψεις φωτός, ή ραβδώσεις σαν κεραυνούς, μπορεί επίσης να γίνουν αντιληπτές , όταν το υαλοειδές χωρίζει από τον αμφιβληστροειδή λόγω μηχανικών δυνάμεων που ασκούνται επί του ιστού του αμφιβληστροειδούς. Συνήθως, η διαδικασία της οπίσθιας αποκόλλησης του υαλοειδούς  συμβαίνει σε διάστημα ημερών έως εβδομάδων, και έτσι λάμψεις φωτός μπορεί να βλέπει κάποιος  κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου. Περιστασιακά, οι λάμψεις του φωτός μπορεί να διαρκέσουν  για πολλούς μήνες.

Μερικές φορές, όταν το υαλοειδές τραβά μαζί του και κομμάτι από  τον αμφιβληστροειδή, προκαλεί μια μικρή αιμορραγία στο μάτι, και αυτό μπορεί να προκαλέσει πολυάριθμα, μαύρα και ακανόνιστα εξιδρώματα. Εάν οποιαδήποτε αιμορραγία σημειωθεί  στο μάτι, ο κίνδυνος για πιο σοβαρές επιπλοκές είναι πολύ υψηλότερος και θα απαιτηθεί  πολύ στενή παρακολούθηση.

Είναι μια αποκόλληση υαλοειδούς σοβαρή;

Συνήθως, η αποκόλληση του υαλοειδούς σώματος δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα, εκτός από μερικά ενοχλητικά μυγάκια στο οπτικό πεδίο . Εντός μερικών μηνών σχεδόν πάντα αυτά τα εξιδρώματα γίνονται λιγότερο εμφανή και δεν είναι πλέον ενοχλητικά. Παρόλα αυτά , σε ορισμένες περιπτώσεις, το υαλώδες είναι  κολλημένο σταθερά στον αμφιβληστροειδή σε μικρές περιοχές και δεν είναι σε θέση να διαχωριστεί από αυτό. Αντ ‘αυτού, το υαλοειδές τραβά στον αμφιβληστροειδή και μπορεί να προκαλέσει το άνοιγμα σαν σχίσιμο  προκαλώντας μια τρύπα ή ρωγμή  στον αμφιβληστροειδή. Μια οπή ή μια ρήξη του αμφιβληστροειδούς μπορεί να οδηγήσει σε αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, η οποία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα.

Δείτε επίσης:
Τι είναι η Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς

Μοιράσου το Άρθρο:

Μανουσάκης Ευάγγελος

Σχετικά με τον Ιατρό

Ο Οφθαλμίατρος Ευάγγελος Μανουσάκης (www.emanousakis.gr) σπούδασε στην Στρατιωτική Ιατρική (ΣΣΑΣ) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Aποφοίτησε 1ος στην Τάξη της Πολεμικής Αεροπορίας το 1991.