Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς

Μέγεθος γραμματοσειράς:

A- | A | A+

Τι είναι η αποκόλληση αμφιβληστροειδή;

  Ο αμφιβληστροειδής είναι μια λεπτή στιβάδα από νευρικά κύτταρα που είναι στο εσωτερικό του ματιού. Είναι ένας ιστός ευαίσθητος στο φως (όπως το φωτογραφικό φιλμ ) και είναι απαραίτητος για την όραση. Ο αμφιβληστροειδής  αποκολλάται  γιατί μια ή περισσότερες οπές ή ρωγμές  επέτρεψαν την δίοδο υγρού πίσω από αυτόν. Το παραπάνω υγρό διαχώρισε και απομάκρυνε τον αμφιβληστροειδή από την υπερκείμενη αυτού στιβάδα (χοριοειδής ) που είναι απαραίτητη για την διατροφή του. Επίσης μικρά αγγεία μπορεί να αιμορραγούν μεσα στο μάτι (υαλοειδές) προκαλώντας περαιτέρω θόλωση της όρασης Οποιοσδήποτε μπορεί να πάθει αποκόλληση αμφιβληστροειδούς αλλά μερικοί είναι πιο επιρρεπείς. Τέτοιοι  είναι οι μύωπες ,αυτοί που έκαναν εγχείρηση καταρράκτη ή αυτοί που υπέστησαν πρόσφατο τραυματισμό του ματιού.

Θεραπεία της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδή.

 Η θεραπεία είναι χειρουργική. Με την εγχείρηση ο χειρουργός οφθαλμίατρος θα σφραγίσει τις ρωγμές και θα επανασυγκολλήσει τον αμφιβληστροειδή. Η χειρουργική αποκατάσταση πρέπει να γίνεται αν όχι την ίδια μέρα ΟΧΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 3 ΗΜΕΡΕΣ!! (Effect of Duration of Macular Detachment on Visual Prognosis after Surgery for Macula-Off Retinal Detachment ,Japan-Retinal Detachment Registry)

Αναισθησία.

Η εγχείρηση γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία υπό μέθη ή σπανιότερα υπό γενική αναισθησία.

Το χειρουργείο.

Το χειρουργείο διενεργείται από εξειδικευμένους στην χειρουργική του αμφιβληστροειδή οφθαλμιάτρους.

Υπάρχουν δύο είδη χειρουργικών επεμβάσεων για την αντιμετώπιση της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδή και όλοι αποσκοπούν στο να σφραγίσουν της υπεύθυνες ρωγμές .
Ο ένας τρόπος στοχεύει στο να σφραγιστούν  οι ρωγμές  εξωτερικά με κρυπηξία και με την τοποθέτηση εξωτερικού μοσχεύματος σιλικόνης. Τα μοσχεύματα αυτά τοποθετούνται εξωτερικά , κάτω από το ‘δέρμα ‘ του ματιού, που λέγεται επιπεφυκότας και παραμένουν εκεί εφ όρου ζωής.
Ο δεύτερος τρόπος είναι να σφραγιστούν οι ρωγμές  αυτές από μέσα με την χρήση ειδικού laser. Σε αυτή την περίπτωση, με ειδική ενδοφθάλμια εγχείρηση (υαλοειδεκτομή ή αλλιώς βιτρεκτομή) αφαιρείται το υαλοειδές μέσα από μικροσκοπικά προκλούμενες  οπές (σκληροτομές)  του σκληρού χιτώνα  (άσπρο) του ματιού με χρήση ειδικών τροκάρ. Στη  συνέχεια γεμίζουμε το μάτι με  ειδικό αέριο ή σπανιότερα με έλαιο σιλικόνης. Αν χρησιμοποιηθεί αέριο τα φυσιολογικά υγρά του ματιού θα γεμίσουν την κοιλότητα σιγά σιγά και το αέριο θα απορροφηθεί σταδιακά από μόνο του . Αν χρησιμοποιηθεί σιλικόνη θα χρειαστεί νέα επέμβαση για αφαίρεση αυτής μερικούς μήνες μετά.
Η εγχείρηση συνήθως γίνεται χωρίς ράμματα ενώ αν χρειαστεί τελικά να τοποθετηθούν ράμματα , αυτά είναι πολύ λεπτά και απορροφούνται από μόνα τους . Το μάτι στο τέλος καλύπτεται με γάζα για προστασία για μια μέρα.

Μετά την επέμβαση.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό μετά την επέμβαση να αισθάνεται ο ασθενής βάρος, ελαφρύ πόνο, φαγούρα, δυσανεξία  και τσίμπλιασμα  για λιγο καιρό μετά  την επέμβαση. Επίσης το μάτι μπορεί να δακρύζει αρκετά και είναι κόκκινο. Τέλος η περιοχή γύρω από το μάτι μπορεί να παρουσιάζει εκχύμωση και πρήξιμο που συνηθως υποχωρεί γρήγορα. Η επούλωση του ματιού διαρκεί περίπου έξι εβδομάδες . Κατά το διάστημα αυτό θα εξετασθείτε από τον ιατρό σας . Προσπαθήστε κατά το χρονικό αυτό διάστημα να ξεκουραστείτε. Αν μετά την επέμβαση νιώθετε πόνο μπορείτε να πάρετε παρακεταμόλη  (DEPON) κάθε έξι ώρες (όχι ασπιρίνη).

Μετά την επέμβαση θα χρειαστεί να βάλετε αντιφλεγμονώδη και αντιβιοτικά κολλύρια για ένα μήνα τουλάχιστον  .Ορισμένα συμπτώματα μπορεί να απαιτήσουν περαιτέρω έλεγχο και αντιμετώπιση.

Παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον ιατρό στη περίπτωση που παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Υπέρμετρο και εντονότατο πόνο.
  • Απώλεια της όρασης
  • Αυξανόμενη ερυθρότητα του ματιού με τσίμπλα .

Στάση κεφαλής

Αν τοποθετηθεί αέριο ή σιλικόνη μέσα στο μάτι σας θα σας ζητηθεί  να κρατήσετε το κεφάλι σας σε μια ορισμένη στάση. Αυτό καλείται στάση κεφαλής και σκοπό έχει στο να υποστηρίξει το κλείσιμο των οπών. Η φυσαλίδα αέρα ή σιλικόνης κινείται μέσα στο μάτι και θα σας ζητηθεί να γείρετε το κεφαλι κατά τέτοιο τρόπο ώστε η φυσαλίδα να σφραγίσει  την οπή. Αυτό αποτελεί σημαντικό κομμάτι της θεραπείας .Θα σας ζητηθεί να κρατήσετε το κεφαλι σας σε μια ορισμένη θέση για παρατεταμένη περίοδο και ίσως να απαιτηθεί  να κοιμάστε σε ορισμένη στάση. Κατά αυτόν τον τρόπο θα δοθεί η ευκαιρία στον αμφιβληστροειδή να επανασυγκοληθεί. Η συνεργασία σας είναι απαραίτητη!!!

Τα πλεονεκτήματα της επέμβασης.

Το αυτονόητο πλεονέκτημα είναι η αποφυγή μιας πιθανής τύφλωσης. Αν η εγχείρηση είναι επιτυχής συνήθως θα επανέλθει ικανοποιητικό μέρος  της όρασης σας  (ίσως όχι όπως ήταν πριν την αποκόλληση ).

Οι κίνδυνοι της εγχείρησης.

Η εγχείρηση της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδή είναι επιτυχής σε ποσοστό άνω του 90% . Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και μερικές  αποκολλήσεις είναι πιο πολύπλοκες . Μερικοί ασθενείς πιθανόν να χρειαστούν περισσότερες από μια επεμβάσεις . Ο εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση των αποκολλήσεων ιατρός που  θα σας εξετάσει , θα σας αναλύσει τις πιθανότητες επιτυχίας με το είδος της επέμβασης που θα υποστείτε.

Πιθανές επιπλοκές.

Υπάρχουν μερικές επιπλοκές τόσο κατα την διάρκεια της επέμβασης όσο και μετά από αυτή. Αν και δεν είναι συχνές πολύ σπάνια μπορεί να οδηγήσουν σε τύφλωση ή και απώλεια του βολβού.

Α. Πιθανές επιπλοκές κατά την διάρκεια της επέμβασης:

  • Αιμορραγία μέσα στο μάτι
  • Δημιουργία επιπρόσθετων οπών.

Β. Πιθανές επιπλοκές μετά την επέμβαση:

  • Εκχύμωση του ματιού και των βλεφάρων
  • Υψηλή ενδοφθάλμια πίεση
  • Φλεγμονή μεσα στο μάτι
  • Καταρράκτης
  • Διπλή όραση
  • Αλλεργία στα φάρμακα
  • Μόλυνση μεσα στο μάτι –ενδοφθαλμίτιδα- που είναι πολύ σπάνια αλλα καταστροφική για το μάτι επιπλοκή!!!

 

Περαιτέρω χειρουργικές επεμβάσεις.

Αν η πρώτη επέμβαση δεν είναι απόλυτα επιτυχής θα χρειαστεί περαιτέρω αντιμετώπιση. Ο χειρουργός θα ψάξει ξανά να βρει όλες τις οπές και να τις κλείσει. Ακόμα όμως και στα καλύτερα χέρια μερικές μικροσκοπικες οπές μπορεί να ξεφύγουν και έτσι ο αμφιβληστροειδής ξαναξεκολλάει.

Επίσης όταν ο αμφιβληστροειδής αποκολλάται ο οργανισμός από μόνος του προσπαθεί να ‘γιατρέψει’ την ζημιά. Αντί όμως να βοηθά,  αυτή η διαδικασία επούλωσης οδηγεί σε σχηματισμό ενδοφθάλμιας ουλής που συρρικνώνει τον αμφιβληστροειδή, . Η κατάσταση αυτή ονομάζεται επιστημονικά παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια (PVR) και μπορεί να οδηγήσει στην εκ νέου αποκόλληση ,κάπως καθυστερημένα ,μιας επιτυχούς αντιμετωπισθείσας αρχικά αποκόλλησης αμφιβληστροειδή. Η κατάσταση αυτή δυστυχώς συνοδεύεται με χειρότερη όραση και χειρότερη πρόγνωση.

Καταρράκτης.

Συνήθως μετά την επέμβαση η δημιουργία καταρράκτη είναι συχνή σε ποσοστό που ξεπερνά το 80% την πρώτη διετία. Αν αυτό συμβεί ,τότε ο καταρράκτης μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά  .

Τι όραση πρεπει να αναμένετε μετά την επέμβαση;

Μετά την επέμβαση απαιτούνται συνηθως μερικές εβδομάδες για την αποκατάσταση της όρασης. Στην περίπτωση που κατά την επέμβαση χρησιμοποιήθηκε αέριο η όραση σας μετά το χειρουργείο θα είναι θολή. Αυτό είναι αναμενόμενο και δεν θα πρεπει να απογοητευθείτε . Η αποκατάσταση της όρασης θα απαιτήσει πολύ χρόνο.

Η τελική σας όραση θα εξαρτηθεί από την βαρύτητα της αρχικής βλάβης. Για τον λόγο αυτό η οποιαδήποτε καθυστέρηση στην διάγνωση και θεραπεία της κατάστασης αυτής επιβαρύνει την τελική πρόγνωση της όρασης  Αν η αποκόλληση διεγνώσθη και θεραπεύτηκε έγκαιρα τότε σημαντικό ποσοστό  της όρασης σας  θα επανέλθει. Αν όμως κατα την διάρκεια της αρχικής διάγνωσης η όραση σας ήταν σοβαρά επηρεασμένη τότε μόνο μικρό μέρος της όρασης θα επανέλθει. Πιθανόν να μην μπορείτε να διαβάσετε με το προσβεβλημένο μάτι και να μην μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες, η περιφερική όμως όραση είναι συνήθως  καλή. Αυτό σας επιτρέπει να αντιλαμβάνεστε ανθρώπους και αντικείμενα που σας πλησιάζουν από το πλάι . Αυτή η περιφερική όραση είναι απαραίτητη για καθημερινές δραστηριότητες όπως περπάτημα και ανεβοκατέβασμα σκάλας. Αυτό σημαίνει οτι μπορείτε να κινείστε ανεξάρτητα χωρίς να χρειάζεστε την βοήθεια κάποιου συνοδού.

Ελπίζουμε οι παραπάνω πληροφορίες να σας βοηθήσουν  στην απόφαση σας για χειρουργική αντιμετώπιση της κατάστασης σας . Σε κάθε περίπτωση η έγκαιρη παρέμβαση οδηγεί σε καλύτερα  αποτελέσματα .
Παρακαλούμε μην διστάσετε να λύσετε  μαζί μας οποιαδήποτε απορία σας.

Δείτε επίσης:
Τι είναι η Αποκόλληση Υαλοειδούς – Ρωγμές

Μοιράσου το Άρθρο:

Μανουσάκης Ευάγγελος

Σχετικά με τον Ιατρό

Ο Οφθαλμίατρος Ευάγγελος Μανουσάκης (www.emanousakis.gr) σπούδασε στην Στρατιωτική Ιατρική (ΣΣΑΣ) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Aποφοίτησε 1ος στην Τάξη της Πολεμικής Αεροπορίας το 1991.