Επιωχρική Μεμβράνη

Μέγεθος γραμματοσειράς:

A- | A | A+

Τι είναι η επιωχρική μεμβράνη;

Η ωχρά είναι μια περιοχή οβάλ σχήματος, η οποία αποτελείται από εκατομμύρια νευρικών κυττάρων και εντοπίζεται στο κέντρο του αμφιβληστροειδή. Ο αμφιβληστροειδής είναι ο φωτοευαίσθητος ιστός στο μέσα μέρος του ματιού, που στέλνει οπτικά ερεθίσματα στον εγκέφαλο δια μέσου του οπτικού νεύρου. Η ωχρά κηλίδα είναι υπεύθυνη για την ευκρινή κεντρική όραση. Η επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη μοιάζει ουσιαστικά σαν μια ουλή που έχει δημιουργηθεί πάνω στον αμφιβληστροειδή.

Τι προκαλεί αυτή την μεμβράνη;

Καθώς ενηλικιωνόμαστε ,το υαλοειδές – η ζελατινώδης δηλαδή  ουσία μέσα στο μάτι που το  κρατάει στρογγυλό – μεταβάλλεται συνεχώς και αρχίζει να συρρικνώνεται. Αυτή η συρρίκνωση έχει σαν αποτέλεσμα το υαλοειδές να ΄΄ξεκολλά΄΄ από τον αμφιβληστροειδή και στη θέση της να δημιουργείται μια ουλή. Στη συνέχεια η ουλή αυτή μπορεί να συρρικνωθεί και να ΄΄τσαλακώσει΄΄ τον αμφιβληστροειδή. Άλλα παθολογικά αίτια σχηματισμού επιαμφιβληστροειδικής μεμβράνης είναι το τραύμα (είτε λόγω χειρουργείου είτε λόγω ατυχήματος), η αποκόλληση αμφιβληστροειδή, η φλεγμονή ή προβλήματα με τα αγγεία του αμφιβληστροειδή οπως συμβαίνει για παράδειγμα στο σαχαρώδη διαβήτη ή στην υπέρταση .

Ποια είναι τα συμπτώματα της κατάστασης αυτής;

Αν η συρρίκνωση της μεμβράνης αφορά την ωχρά κηλίδα , το κέντρο δηλαδή της όρασης , οι ασθενείς αντιλαμβάνονται οτι η όρασή τους γίνεται θαμπή ,ελαφρά παραμορφωμένη και οι ευθείες γραμμές μπορεί να εμφανίζονται κυματιστές.

Διάγνωση της πάθησης.

Η διάγνωση της πάθησης γίνεται κλινικά με την βυθοσκόπηση κατά την οποία ο οφθαλμίατρος με την χρήση κατάλληλων διαγνωστικών φακών θα την εντοπίσει ως μία αδιαφνή πάχυνση ή σαν ζελατίνη πάνω στην ωχρά κηλίδα.
Εν συνεχεία η τεκμηρίωση της διάγνωσης καθώς και η αποτύπωσή της γίνεται με την μέθοδο της οπτικής τομογραφίας συνοχής (OCT).

Πως αντιμετωπίζεται η κατάσταση αυτή;

Η μόνη θεραπεία που υπάρχει σήμερα είναι η χειρουργική εξαίρεση αυτής της μεμβράνης. Καθώς οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση εμπεριέχει κάποιο ρίσκο, η χειρουργική επέμβαση προτείνεται για τους ασθενείς που η όραση έχει παραβλαφθεί σημαντικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις η αντιμετώπιση γίνεται συντηρητικά με συχνή παρακολούθηση της εξέλιξης της μεμβράνης ,ούτως ώστε αν χρειαστεί παρέμβαση αυτή να γίνει έγκαιρα.

Το χειρουργείο.

Η εγχείρηση που γίνεται λέγεται υαλοειδεκτομή και επιχειρείται ουσιαστικά το ΄ξεφλούδισμα΄ της μεμβράνης, η οποία έχει πάχος 1/10 περίπου του πάχους μιας σελίδας χαρτιού, με πάρα πολύ λεπτά μικροχειρουργικά εργαλεία. Κατά την εγχείρηση το ζελέ του ματιού και η μεμβράνη απομακρύνονται. Εν συνεχεία ο χειρουργός αντικαθιστά το υαλοειδές με ειδικό υδατικό διάλυμα.
Οι περισσότεροι από τους ασθενείς σε λίγους μήνες μετά την επέμβαση ανακτούν το μισό της χαμένης όρασης περίπου και η παραμορφωψία βελτιώνεται αισθητά. Οι πιο συχνές που μπορεί να προκύψουν από την επέμβαση είναι η δημιουργία καταρράκτη και ο ασθενής να χρειαστεί εγχείρηση καταρράκτη μετά από κάποια χρόνια. Άλλες λιγότερο συχνές επιπλοκές μπορεί να είναι η αποκόλληση του αμφιβληστροειδή, η μόλυνση του ματιού και η επανεμφάνιση της μεμβράνης .

Αναισθησία.

Η εγχείρηση γίνεται  με τοπική αναισθησία και πολύ σπανιότερα με γενική αναισθησία.
Πριν από την επέμβαση θα σας δοθεί η δυνατότητα να συζητήσετε με τον γιατρό σας το είδος της αναισθησίας .

Μετά την επέμβαση.

Αν μετά την επέμβαση νιώθετε πόνο μπορείτε να πάρετε παρακεταμόλη  (DEPON) κάθε έξι ώρες (όχι ασπιρίνη). Είναι απόλυτα φυσιολογικό μετά την επέμβαση να αισθάνεστε φαγούρα ,δυσανεξία  και τσίμπλιασμα  για λίγο καιρό μετά  την επέμβαση. Επίσης το μάτι μπορεί να δακρύζει αρκετά. Τέλος η περιοχή γύρω από το μάτι μπορεί να παρουσιάζει εκχύμωση και πρήξιμο, που συνήθως υποχωρεί γρήγορα. Η επούλωση του ματιού διαρκεί περίπου έξι εβδομάδες . Κατά το διάστημα αυτό θα εξετάζεστε περιοδικά από τον ιατρό σας. Προσπαθήστε κατά το χρονικό αυτό διάστημα να ξεκουραστείτε.

Μετά την επέμβαση θα χρειαστεί να ενσταλάζετε  αντιφλεγμονώδη και αντιβιοτικά κολλύρια για ένα περίπου μήνα .Ορισμένα συμπτώματα μπορεί να απαιτήσουν περαιτέρω έλεγχο και αντιμετώπιση.  Παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον ιατρό στη περίπτωση που παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Υπέρμετρο και εντονότατο πόνο.
  • Απώλεια της όρασης
  • Αυξανόμενη ερυθρότητα του ματιού.

Παρακαλούμε μην διστάσετε να λύσετε οποιαδήποτε απορία σας.

Δείτε επίσης:
Τι είναι η Αποκόλληση Αμφιβληστροειδή

Μοιράσου το Άρθρο:

Μανουσάκης Ευάγγελος

Σχετικά με τον Ιατρό

Ο Οφθαλμίατρος Ευάγγελος Μανουσάκης (www.emanousakis.gr) σπούδασε στην Στρατιωτική Ιατρική (ΣΣΑΣ) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Aποφοίτησε 1ος στην Τάξη της Πολεμικής Αεροπορίας το 1991.