Argon Laser Φωτοπηξία

Μέγεθος γραμματοσειράς:

A- | A | A+

Τι είναι χειρουργική επέμβαση αμφιβληστροειδούς με  λέιζερ;

Ένα λέιζερ είναι μια συμπυκνωμένη ακτίνα φωτός που μπορεί να επικεντρωθεί με ακρίβεια  στον προσβεβλημένο ιστό. Τα διαφορετικά λέιζερ απορροφώνται  από διαφορετικούς τύπους ιστού του σώματος. Τα λέιζερ αμφιβληστροειδούς έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να είναι σε θέση να περάσουν μέσα από τους  μη-αμφιβληστροειδικούς ιστούς  (του φακού και του κερατοειδούς), χωρίς να καταστραφούν. Λέιζερ έχουν γίνει μια ευρέως χρησιμοποιούμενη και πολύ ισχυρό εργαλείο για τη θεραπεία της νόσου του αμφιβληστροειδούς. Με τη βοήθεια των διαφόρων φακών, ακτίνες λέιζερ μπορεί να εστιαστεί στον αμφιβληστροειδή για μη επεμβατική χειρουργική θεραπεία. Το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο λέιζερ είναι το λεγόμενο Argon Laser.

 

Πώς λειτουργεί η χειρουργική επέμβαση με λέιζερ;

Η Αμφιβληστροειδική  νόσος κατά κύριο λόγο  αντιμετωπίζεται  χρησιμοποιώντας ένα θερμικό λέιζερ. Η φωτεινή ενέργεια απορροφάται από το συγκεκριμένο ιστό στο πίσω μέρος του οφθαλμού και μετατρέπεται σε θερμότητα με αυτό το είδος του λέιζερ. Η θερμότητα προκαλεί μια πολύ μικρή ιατρογενή βλάβη στο συγκεκριμένο τμήμα του  αμφιβληστροειδή αφήνοντας τελικά μια ουλή που βοηθά να διορθώσει την ασθένεια στο συγκεκριμένο τμήμα του αμφιβληστροειδούς. Το Θερμικό λέιζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σφραγίσει ρωγμές  αμφιβληστροειδούς  , να σφραγίσει την διαρροή υγρών ή αίματος από τα αιμοφόρα αγγεία ή να σταματήσει την ανώμαλη ανάπτυξη παθολογικών αγγείων.

 

Πώς επιτελείται  η χειρουργική επέμβαση αμφιβληστροειδούς με  laser;

Η επέμβαση με λέιζερ είναι μη επεμβατική και συνήθως εκτελείται στο γραφείο. Το λέιζερ μπορεί να διανεμηθεί στον αμφιβληστροειδή με διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με το ποιο μέρος του αμφιβληστροειδούς πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ένα μικροσκόπιο και το σύστημα φακών, παρόμοιο με εκείνο που χρησιμοποιείται για να εξετάσει το μάτι σας χρησιμοποιείται συχνά . Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα έμμεσο σύστημα παροχής που αποτελείται από ένα σύστημα λέιζερ τοποθετημένο στο κεφάλι του χειρουργού του αμφιβληστροειδούς.

 

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της θεραπείας με λέιζερ;

  • Πριν το λέιζερ oι κόρες  των ματιών σας θα διασταλούν φαρμακευτικά με ενστάλλαξη κολλύριων.
  • Εν συνεχεία θα σας δοθεί τοπική αναισθησία με αναισθητικές σταγόνες.
  • Εάν χρησιμοποιηθεί  το έμμεσος λέιζερ θα τοποθετηθείτε έτσι ώστε να είστε σε επίπεδη θέση για τη χειρουργική επέμβαση με λέιζερ.
  • Εάν χρησιμοποιηθεί ένα μικροσκόπιο, ένας ειδικός φακός επαφής θα τοποθετηθεί στο μάτι σας για να κρατήσει τα βλέφαρα ανοιχτά  και να εστιάσει το λέιζερ.
  • Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, θα δείτε φωτεινές λάμψεις φωτός.
  • Η θεραπεία συνήθως διαρκεί 5-10 λεπτά.

 

Μήπως χειρουργική επέμβαση με λέιζερ κακό;

Η αγωγή με λέιζερ είναι σχεδόν πάντα ανώδυνη. Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν τα λαμπερά φώτα πιο άβολα από την πραγματική ενέργεια από το λέιζερ. Αν χρειάζεστε περισσότερο εκτεταμένη θεραπεία με λέιζερ, ίσως να έχετε περισσότερη δυσφορία κατά τη διάρκεια της θεραπείας με λέιζερ.

 

Πώς πρέπει να προετοιμαστώ για τη θεραπεία με λέιζερ;

Επειδή τα μάτια σας θα πρέπει να διασταλούν , κάποιος θα πρέπει να σας συνοδεύει.

  • Πάρτε σταγόνες για τα μάτια σας και όλα τα φάρμακα, ως συνήθως.
  • Φέρτε ένα σκοτεινό ζευγάρι γυαλιά ηλίου για να φορέσετε  μετά τη θεραπεία σας.

 

Τι να περιμένω μετά την επέμβαση με λέιζερ;

  • Πόνος:
    Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν ελάχιστο ή και καθόλου πόνο . Οι ασθενείς που χρειάζονται πιο εκτεταμένο λέιζερ μπορεί να έχουν  έναν ήπιο πόνο στο εσωτερικό του ματιού ή γύρω από το μάτι Στη περίπτωση αυτή η λήψη ενόσ παυσίπονου είναι αρκετή.
  • Θολή όραση:
    Είναι σύνηθες ο ασθενήσς να έχει θολή όραση για τις πρώτες λίγες ώρες μετά την επέμβαση με λέιζερ.
  • Δραστηριότητα:
    Mετά απ’ο  κάποιο λέιζερ θα πρέπει να περιορίσετε τη δραστηριότητά σας για μία μέρα . Ο γιατρός σας θα σας δώσει οδηγίες για οποιεσδήποτε δραστηριότητες που θα πρέπει να περιορίσετε.
  • Καλέστε αμέσως εάν αντιμετωπίζετε αύξηση του πόνου ή μειωμένη όραση.

 

Ποιες ασθένειες του αμφιβληστροειδούς αντιμετωπίζονται με χειρουργική επέμβαση με λέιζερ;

Ρωγμή αμφιβληστροειδούς

Το Λέιζερ χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει μικροσκοπικά εγκαύματα γύρω από το σκίσιμο του αμφιβληστροειδούς. Η θεραπεία που επιτυγχάνουν  τα εγκαύματα λέιζερ ουσιαστικά είανι να συγκολλούν τον αμφιβληστροειδή προς τα κάτω και να αποτρέπει την  αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Εάν δεν αντιμετωπιστεί η ρωγμή ,τότε  το φυσιολογικό  υγρό του ματιού  μπορεί να διαρρεύσει μέσω αυτών των σκισμών  και να οδηγήσει  τον αμφιβληστροειδή απόσπαση  που οδηγεί σε απώλεια της όρασης.

Οίδημα της ωχράς κηλίδας.

Πιο συχνά παρατηρείται στην διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και στις αποφράξεις. της αμφιβληστροειδικής φλέβας   Το Οίδημα της ωχράς αναπτύσσεται συνήθως επειδή υγρό και το αίμα διαρρέει από τα κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία κοντά στο κέντρο της όρασης. Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιείται πολύ ελαφριά έντασης λειζερ για να σφραγίσει τις διαρροές από τα αγγεία και μπορεί έτσι να βοηθήσει στο να αποτρέψει την απώλεια της όρασης.

Η νεοαγγείωση του αμφιβληστροειδούς.

Πιο συχνά εμφανίζονται σε διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, και στις αγγειακές αποφράξεις του αμφιβληστροειδούς . Σε αυτές τις συνθήκες, λόγω της έλλειψης των κανονικών ποσοτήτων οξυγόνου στον οφθαλμό, παθολογικά αιμοφόρα αγγεία μπορούν να αναπτυχθούν στο εσωτερικό του ματιού (νεοαγγείωση). Αυτά τα νέα αιμοφόρα αγγεία είναι πολύ προβληματικά, επειδή έχουν την τάση να αιμορραγούν και να προκαλούν σοβαρή απώλεια της όρασης ή και τύφλωση. Λόγω της σοβαρής φύσης της νεοαγγείωσης του αμφιβληστροειδούς, μια πιο εκτεταμένη θεραπεία με λέιζερ, που ονομάζεται παν -αμφιβληστροειδική  φωτοπηξία, είναι απαραίτητη. Η αγωγή με λέιζερ γίνεται διάσπαρτα σε πολλά σημεία (συχνά φορές πάνω από 1.000 σημεία laser), προκειμένου να σταματήσει την ανάπτυξη των  ανώμαλων  αιμοφόρων  αγγείων. (σχήμα 2).

Χοριοειδική Νεοαγγείωση

Πιο συχνά εμφανίζεται σε υγρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και στο λεγόμενο σύνδρομο Οφθαλμική Ιστοπλάσμωση. Λόγω των ζημιών στο πίσω μέρος του ματιού , υπό αυτές τις συνθήκες, μπορεί σε μερικούσ ανθρώπουσ να αναπτυχθούν παθολογικά αιμοφόρα αγγεία κάτω από τον αμφιβληστροειδή . Αυτά τα ανώμαλα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να αιμορραγούν και να προκαλέσουν μόνιμη απώλεια της όρασης. Μερικές φορές αυτά τα ανώμαλα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να αντιμετωπιστούν με θεραπεία λέιζερ για να τα καταστρέψουν.

Δείτε επίσης:
MicroPulse Laser
Ενδοβολβικές ενέσεις
Κρυοπηξία

Μοιράσου το Άρθρο:

Μανουσάκης Ευάγγελος

Σχετικά με τον Ιατρό

Ο Οφθαλμίατρος Ευάγγελος Μανουσάκης (www.emanousakis.gr) σπούδασε στην Στρατιωτική Ιατρική (ΣΣΑΣ) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Aποφοίτησε 1ος στην Τάξη της Πολεμικής Αεροπορίας το 1991.