Η Υαλοειδεκτομή σε διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια μερικές φορές συνιστάται σε διαβητικούς για τη θεραπεία του λεγόμενου κυστικού οιδήματος, σε περίπτωση αιμορραγίας του υαλώδους, σε αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς ή σε ύπαρξη υαλοαμφιβληστροειδικής έλξης. Σε ορισμένους ασθενείς, οι μεμβράνες σχηματίζονται στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς. Έλξη από αυτές τις μεμβράνες και από το υαλοειδές μπορεί να συμβάλει στην οίδημα της ωχράς κηλίδας. Η αφαίρεση του υαλοειδούς σώματος και των μεμβρανών μπορεί και να βελτιώσει το οίδημα της ωχράς κηλίδας.
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, το υαλοειδές και οι μεμβράνες στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς μπορεί να τραβήξουν πολύ δυνατά την επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς, προκαλώντας ανύψωση του ή ακόμα και αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς . Η Υαλοειδεκτομή για την αφαίρεση του υαλοειδούς και των μεμβρανών επιτρέπει στον αμφιβληστροειδή να ισιώσει και πάλι.
Όταν η λεγόμενη νεοαγγείωση προκαλεί αιμορραγία του υαλώδους, το αίμα που αιωρείται στο υαλοειδές συσκοτίζει την όραση. Αυτό το αίμα καθαρίζει συχνά αυτόματα, αν και μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να πάρει αρκετούς μήνες, Εάν η αιμορραγία είναι σημαντική και δεν καθαρίζει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, τότε υπάρχει ένδειξη υαλοειδεκτομής για να αφαιρεθεί το αίμα μαζί με το υαλοειδές.
Κατά τη διάρκεια της υαλοειδεκτομής σε διαβητικούς, συχνά εκτελείται διεγχειρητικά παναμφιβληστροειδική φωτοπηξία με λέιζερ χρησιμοποιώντας μια οπτική ίνα στο εσωτερικό του οφθαλμού. Επίσης, αέριο ή αέρας μπορεί να τοποθετηθεί στον οφθαλμό, προκειμένου να βοηθήσει εξομαλύνει τον αμφιβληστροειδή και να αποτρέπει την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Εάν χρησιμοποιείται μια φούσκα, και στη συνέχεια τοποθετώντας μετά την χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη, συχνά για μια-δυο εβδομάδες.
Δείτε επίσης:
Υαλοειδεκτομή – Χειρουργική Ωχράς
Υαλοειδεκτομή σε Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια
Υαλοειδεκτομή για Οπή της Ωχράς Κηλίδας
Υαλοειδεκτομή για Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς