Οφθαλμική και Οπτική ημικρανία.

Μέγεθος γραμματοσειράς:

A- | A | A+

Οπτική διαταραχή που προκαλείται από οφθαλμική ημικρανία

Η οφθαλμική ημικρανία είναι μια σπάνια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από προσωρινή απώλεια όρασης ή ακόμα και προσωρινή τύφλωση στο ένα μάτι. Οι οφθαλμικές ημικρανίες προκαλούνται από μειωμένη ροή αίματος ή σπασμούς των αιμοφόρων αγγείων στον αμφιβληστροειδή ή πίσω από τον οφθαλμό.

Σε μια οφθαλμική ημικρανία, η όραση στο προσβεβλημένο μάτι επανέρχεται κανονικά σε μια ώρα. Οι οφθαλμικές ημικρανίες μπορεί να είναι ανώδυνες ή μπορεί να εμφανιστούν μαζί με (ή μετά) έναν πονοκέφαλο ημικρανίας.

Δυστυχώς, ο όρος “οφθαλμική ημικρανία” χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει μια πολύ πιο κοινή (και ακίνδυνη) κατάσταση – που ονομάζεται οπτική ημικρανία ή αύρα της ημικρανίας – που χαρακτηρίζεται από προσωρινές οπτικές διαταραχές που γενικά εξαφανίζονται μέσα σε 30 λεπτά.

Σε αντίθεση με τις οφθαλμικές ημικρανίες, μια οπτική ημικρανία επηρεάζει συνήθως και τα δύο μάτια.

Οπτική ημικρανία και συμπτώματα

Τα συμπτώματα της οφθαλμικής ημικρανίας γενικά περιλαμβάνουν ένα μικρό τυφλό σημείο που επηρεάζει την κεντρική όραση σας με το ένα μάτι. Αυτό το τυφλό σημείο γίνεται μεγαλύτερο, καθιστώντας αδύνατο για σας να οδηγείτε με ασφάλεια ή να διαβάζετε με το προσβεβλημένο μάτι.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να επηρεαστεί ολόκληρο το οπτικό πεδίο του ενός ματιού. Γενικά, το επεισόδιο διαρκεί λιγότερο από μία ώρα. 

Οι οπτικές ημικρανίες εμφανίζονται συχνά ξαφνικά και μπορεί να δημιουργήσουν την αίσθηση της αναζήτησης μέσα από ένα ραγισμένο παράθυρο. Η οπτική ημικρανία μετακινείται συνήθως στο οπτικό σας πεδίο και εξαφανίζεται μέσα σε 30 λεπτά. 

Τα συμπτώματα της οπτικής ημικρανίας μπορεί να ποικίλουν και μπορεί να περιλαμβάνουν:

1. Ένα τυφλό σημείο που τρεμοπαίζει στο κέντρο ή κοντά στο κέντρο του οπτικού σας πεδίου

2. Ένα κυματιστό ή ζιγκ-ζαγκ δαχτυλίδι χρώματος φωτός που περιβάλλει ένα κεντρικό τυφλό σημείο

3. Ένα τυφλό σημείο που μεταναστεύει αργά στο οπτικό σας πεδίο

Τα συμπτώματα μιας οπτικής ημικρανίας επηρεάζουν συνήθως και τα δύο μάτια και διαρκούν 30 λεπτά ή λιγότερο. Ένας πονοκέφαλος τύπου ημικρανίας μπορεί να εμφανιστεί λίγο μετά την παρέλευση των συμπτωμάτων μιας οπτικής ημικρανίας ή χωρίς κεφαλαλγία.

Αν αντιλαμβάνεστε  μια τυφλή κηλίδα ή άλλη οπτική διαταραχή και δεν είστε σίγουροι αν πρόκειται για οφθαλμική ημικρανία ή για οπτική ημικρανία, καλύψτε το ένα μάτι τη φορά. Εάν η οπτική διαταραχή εμφανίζεται μόνο στο ένα μάτι, είναι πιθανό ότι πρόκειται για οφθαλμική ημικρανία. Εάν επηρεάζει και τα δύο μάτια, είναι πιθανώς μια οπτική ημικρανία.

Παρόλαυτά αν  ξαφνικά εμφανιστεί τυχόν τυφλό σημείο στο οπτικό σας πεδίο, καλέστε αμέσως ή συμβουλευτείτε έναν οφθαλμίατρο αμέσως για να διαπιστώσετε αν είναι αβλαβές ή πιθανόν ένα σημάδι κάτι πιο σοβαρό, όπως η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. 

Τι προκαλεί οφθαλμικές και οπτικές ημικρανίες;

Οι οφθαλμικές ημικρανίες πιστεύεται ότι έχουν τα ίδια αίτια με τους πονοκεφάλους της ημικρανίας.

Οι πονοκέφαλοι της ημικρανίας έχουν γενετική βάση και μερικές μελέτες αναφέρουν ότι μέχρι το 70% των ανθρώπων που πάσχουν από τη διαταραχή έχουν οικογενειακό ιστορικό πονοκεφάλων ημικρανίας.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, οι πονοκέφαλοι της ημικρανίας φαίνεται να ενεργοποιούνται από την ενεργοποίηση ενός μηχανισμού βαθιά στον εγκέφαλο, ο οποίος απελευθερώνει φλεγμονώδεις ουσίες γύρω από τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία του κεφαλιού και του εγκεφάλου.

Οι μελέτες απεικόνισης αποκάλυψαν μεταβολές στη ροή αίματος στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια οφθαλμικών ημικρανιών και αυρών ημικρανίας. Αλλά το πως και το γιατί συμβαίνει αυτό και αυτό που προκαλεί την αυθόρμητη λύση των οφθαλμικών ημικρανιών και των οπτικών ημικρανιών παραμένει άγνωστο.

Οι κοινές «αιτίες» της ημικρανίας που μπορούν να προκαλέσουν στο άτομο μια ημικρανιακή επίθεση (συμπεριλαμβανομένων των οφθαλμικών και οπτικών ημικρανιών) περιλαμβάνουν ορισμένα τρόφιμα, όπως πεπαλαιωμένα  τυριά, ποτά με καφεΐνη, κόκκινο κρασί, καπνιστά κρέατα και σοκολάτα.

Τα πρόσθετα τροφίμων, όπως το γλουταμινικό νάτριο (MSG), και τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν επίσης να προκαλέσουν ημικρανίες σε μερικούς ανθρώπους.

Άλλες πιθανές αιτίες ημικρανίας περιλαμβάνουν τον καπνό τσιγάρων, τα αρώματα και άλλες έντονες οσμές, τα λαμπερά φώτα ή αυτά που τρεμοπαίζουν, την έλλειψη ύπνου και το συναισθηματικό άγχος. 

Θεραπεία και πρόληψη

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, οι οπτικές διαταραχές που προκαλούνται από οφθαλμικές ημικρανίες και οπτικές ημικρανίες τυπικά εξαφανίζονται μέσα σε μια ώρα ή λιγότερο, χωρίς θεραπεία.

Αν εκτελείτε καθήκοντα που απαιτούν καθαρή όραση, όταν εμφανίζεται οφθαλμική ημικρανία ή οπτική ημικρανία, σταματήστε αυτό που κάνετε και χαλαρώστε έως ότου η όραση σας επιστρέψει στο φυσιολογικό.

Αν οδηγείτε, παρκάρετε στο πλάι του δρόμου και περιμένετε να περάσουν εντελώς οι διαταραχές της όρασης.

Εάν αντιμετωπίζετε διαταραχές της όρασης που συνοδεύονται από ημικρανία, επισκεφθείτε τον οικογενειακό σας γιατρό ή έναν νευρολόγο για την αξιολόγηση των επεισοδίων ημικρανίας σας.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει σχετικά με τα πιο πρόσφατα φάρμακα για τη θεραπεία ημικρανιών, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων που έχουν σχεδιαστεί για την πρόληψη μελλοντικών επιθέσεων.

Είναι επίσης μια καλή ιδέα να κρατήσετε ένα περιοδικό της δίαιτας και των δραστηριοτήτων σας λίγο πριν από την οφθαλμική ημικρανία ή τα επεισόδια αύρας της ημικρανίας, για να δείτε εάν μπορείτε να εντοπίσετε πιθανούς παράγοντες που μπορείτε να αποφύγετε στο μέλλον.

Εάν οι οφθαλμικές ημικρανίες ή οι αύρες ημικρανίας (οπτικές ημικρανίες) φαίνεται να σχετίζονται με το άγχος, μπορεί να μειώσετε τη συχνότητα των επιθέσεων της ημικρανίας χωρίς φάρμακο απλά:

  1. Τρώτε υγιεινά γεύματα σε τακτική βάση.
  2. Αποφυγή κοινών σφαλμάτων ημικρανίας.
  3. Να κοιμάστε αρκετά.
  4. Προσπαθήστε να απωθήσετε το άγχος, πχ με γιόγκα και μασάζ.

Μοιράσου το Άρθρο:

Μανουσάκης Ευάγγελος

Σχετικά με τον Ιατρό

Ο Οφθαλμίατρος Ευάγγελος Μανουσάκης (www.emanousakis.gr) σπούδασε στην Στρατιωτική Ιατρική (ΣΣΑΣ) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Aποφοίτησε 1ος στην Τάξη της Πολεμικής Αεροπορίας το 1991.