Αμφιβληστροειδής - Ωχρά κηλίδα
Η ωχρά κηλίδα δεν είναι πάθηση, αλλά μια φυσιολογική περιοχή του βυθού του ματιού, οβάλ σχήματος, η οποία αποτελείται από εκατομμύρια νευρικών κυττάρων και εντοπίζεται στο κέντρο του αμφιβληστροειδή. Ο αμφιβληστροειδής είναι ο φωτοευαίσθητος ιστός στο εσωτερικό του ματιού που στέλνει οπτικά ερεθίσματα στον εγκέφαλο δια μέσου του οπτικού νεύρου. Η ωχρά είναι υπεύθυνη για την ευκρινή όραση και την αντίληψη των χρωμάτων. Είναι αυτή που μας επιτρέπει να βλέπουμε τις λεπτομέρειες των πραγμάτων και να διαβάζουμε.
Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια πάθηση αυτής που σχετίζεται με την ηλικία, δηλαδή με τη γήρανση. Διακρίνεται στην ξηρά μορφή και στην υγρή μορφή. Για την πρώτη δεν υπάρχει θεραπεία, παρά μόνο η λήψη βιταμινούχων σκευασμάτων που καθυστερούν την εξέλιξη σε υγρή μορφή. Όταν η εκφύλιση μεταπέσει στην υγρή μορφή, τότε η θεραπεία είναι εγχύσεις ειδικών ουσιών στο εσωτερικό του οφθαλμού, οι οποίες αναστέλλουν την ανάπτυξη των παθολογικών αγγείων που σχετίζονται με τη μορφή αυτή.
Το πιο πρώιμο σύμπτωμα είναι η παραμόρφωση των αντικειμένων και των γραμμών, τα οποία καμπυλώνονται και στραβώνουν. Οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας δεν προκαλούν ολική τύφλωση, παρά μόνο απώλεια της κεντρικής όρασης με ύπαρξη μιας σκοτεινής κηλίδας στο κέντρο. Έτσι, ο ασθενής δεν μπορεί να διαβάσει, να δεί τηλεόραση και να ξεχωρίζει πρόσωπα ή τις λεπτομέρειες των αντικειμένων.
Το ταχύτερο δυνατόν, εντός ημερών, αφού εάν πρόκειται για την υγρή μορφή η ταχύτερη αντιμετώπιση αυξάνει τις πιθανότητες αποτελεσματικής θεραπείας. Αντίθετα, παραμελημένες περιπτώσεις που καταλήγουν με μεγάλη καθυστέρηση στο γιατρό ενδεχομένως να μην επιδέχονται πλέον βελτίωσης.
Σε πολλές άλλες περιπτώσεις, όπως στο διαβήτη, στις θρομβώσεις αγγείων του οθφαλμού, μετά απο επεμβάσεις (π.χ. καταρράκτη), σε γενετικές παθήσεις (δυστροφίες) καθώς και σε φλεγμονώδεις παθήσεις του οφθαλμού. Υπάρχουν επίσης και οι λεγόμενες χειρουργικές παθήσεις της ωχράς, παθήσεις δηλαδή που επιδέχονται χειρουργικής, πλέον, θεραπείας.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια κατάσταση κατά την οποία παρατηρείται ο σχηματισμός – σαν σελλοφάνη- μεμβράνης πάνω από την ωχρά κηλίδα. Η μεμβράνη αυτή έχει σαν αποτέλεσμα την παραμόρφωση των εικόνων και πρακτικά μείωση της οπτικής οξύτητας. Η κατάσταση αυτή χρειάζεται αντιμετώπιση από ειδικό ιατρό αμφιβληστροειδούς και συνήθως η θεραπεία είναι χειρουργική με υαλοειδεκτομή.
Η οπή της ωχράς κηλίδας είναι πρακτικά οπ σχηματισμός μίας αληθούς οπής στο κέντρο της όρασης που οδηγεί σε μεγάλη μείωση της οπτικής οξύτητας. Η κατάσταση αυτή χρειάζεται αντιμετώπιση από ειδικό ιατρό αμφιβληστροειδούς και συνήθως η θεραπεία είναι χειρουργική με υαλοειδεκτομή.
Ο γιατρός που σας εξέτασε σας ενημέρωσε οτι χρειάζεστε χειρουργική επέμβαση για την πάθηση σας και οτι χρειάζεται μετά το χειρουργείο να τηρήσετε μια ορισμένη στάση της κεφαλής σας .Aυτό είναι απαραίτητο γιατι κατα την διαρκεια του χειρουργείου θα ενεθεί στο μάτι σας αεριο η υγρή σιλικονη σαν μέρος της θεραπείας.
Είναι μια σοβαρότατη οφθαλμική πάθηση που χωρίς θεραπεία οδηγεί σε τύφλωση του προσβεβλημένου ματιού. Πρακτικά η εσωτερική στιβάδα του οφθαλμού που λέγεται αμφιβληστροειδής ξεκολλάει από την θέση της και χάνεται το φως. Οποιοσδήποτε μπορεί να πάθει αποκόλληση αμφιβληστροειδούς αλλά μερικοί είναι πιο επιρρεπείς. Οι μύωπες έχουν αυξημένη πιθανότητα να υποστούν αποκόλλησηΗ θεραπεία της αποκόλλησης θεωρείται επείγουσα . Η κατάσταση αυτή χρειάζεται αντιμετώπιση από ειδικό ιατρό αμφιβληστροειδούς και η θεραπεία είναι χειρουργική με υαλοειδεκτομή.
Η φλουροαγγειογραφία είναι μια φωτογραφική/επεμβατική διαγνωστική μεθοδος, κατα την οποία γίνεται ενδοφλέβια έγχυση μιας ειδικής σκιαγραφικής ουσίας (φλουοροσεϊνη) που επιτρέπει την λεπτομερή απεικόνιση των αγγείων του βυθού του ματιού. Αυτή η εξέταση βοηθάει στην επιλογή από τον γιατρό σας της καταλληλότερης για την πάθηση σας θεραπείας.