5 πράγματα που δεν γνωρίζετε για τον διαβήτη και τα μάτια σας

Μέγεθος γραμματοσειράς:

A- | A | A+

Εάν έχετε διαβήτη, ίσως διατρέχετε κίνδυνο για προβλήματα όρασης.

Ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα σας και η παρακολούθηση της A1C (γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης σας) είναι ζωτικής σημασίας για τη γενική υγεία σας.

Παρακάτω ακολουθούν μερικά στοιχεία για τον διαβήτη και την υγεία των ματιών σας, που ίσως να μην γνωρίζετε:

1. Οι περισσότερες επιπλοκές των ματιών από τον διαβήτη χρειάζονται περίπου 5 έως 10 χρόνια για να αναπτυχθούν.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η όρασή σας είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια αυτών των ετών. Η βλάβη στα μάτια σας από πιθανό ανεξέλεγκτο σάκχαρο στο αίμα, δεν έχει πρώιμα συμπτώματα. Για αυτό είναι σημαντικό ο οφθαλμίατρος να εξετάζει τακτικά τα μάτια σας , με την λεγόμενη βυθοσκόπηση, για να βρει επερχόμενα προβλήματα προτού να επηρεάσουν την όραση.

2. Τα άτομα με διαβήτη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καταρράκτη συγκριτικά με άλλους ενήλικες.

Ο καταρράκτης αναπτύσσεται επίσης σε νεαρότερη ηλικία και προχωρεί πιο γρήγορα στους ενήλικες με διαβήτη από ότι στους ανθρώπους χωρίς αυτό. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα οδηγούν σε συσσώρευση κυττάρων και πρωτεϊνών στον φακό του οφθαλμού, καθιστώντας τον θολό. Η διατήρηση αυστηρού ελέγχου των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση της εμφάνισης καταρράκτη.

3. Οι έγκυες γυναίκες με διαβήτη διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και απώλεια όρασης.

Θα πρέπει να διενεργούνται εξετάσεις των ματιών τους νωρίς στην εγκυμοσύνη και πάλι όπως συνιστάται από τον οφθαλμίατρό τους. Ωστόσο, οι γυναίκες που αναπτύσσουν διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (που ονομάζεται διαβήτης κύησης) γενικά δεν διατρέχουν κίνδυνο ανάπτυξης αμφιβληστροειδοπάθειας ενώ είναι έγκυες.

4. Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει διπλωπία ( διπλή όραση).

Όταν ο διαβήτης προκαλεί αρκετή βλάβη στην κυκλοφορία του σώματος, μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση των μυών που κινούν τα μάτια. Εάν ένας ή περισσότεροι μύες στο ένα μάτι δεν λειτουργούν σωστά, τα μάτια δεν λειτουργούν μαζί. Ο εγκέφαλος λαμβάνει δύο εικόνες αντί ενός, προκαλώντας διπλή όραση ή διπλωπία που συνήθως διαρκεί λίγες μέρες, έως μερικές εβδομάδες.

Η παρακολούθηση του σακχάρου στο αίμα και η λήψη του φαρμάκου για το διαβήτη όπως προβλέπεται  μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση αυτού του προβλήματος της όρασης.

5. Τα άτομα με διαβήτη μπορεί να είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν μολύνσεις στα μάτια.

Όταν ο διαβήτης δεν ελέγχεται σωστά, μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, μειώνοντας την ικανότητά σας να καταπολεμάτε τη μόλυνση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπεφυκίτιδα (ροζ μάτι) και άλλες οφθαλμικές λοιμώξεις.

Για να αποφύγετε τις μολύνσεις των ματιών, διατηρήστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα υπό καλό έλεγχο, πλύνετε συχνά τα χέρια σας και μην αγγίζετε τα μάτια σας.

https://www.emanousakis.gr/el/diavitis-kai-ofthalmos/

Μοιράσου το Άρθρο:

Μανουσάκης Ευάγγελος

Σχετικά με τον Ιατρό

Ο Οφθαλμίατρος Ευάγγελος Μανουσάκης (www.emanousakis.gr) σπούδασε στην Στρατιωτική Ιατρική (ΣΣΑΣ) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Aποφοίτησε 1ος στην Τάξη της Πολεμικής Αεροπορίας το 1991.