Computer και Όραση

Μέγεθος γραμματοσειράς:

A- | A | A+

Οι σύγχρονες εργασιακές συνθήκες και η καθημερινή πολύωρη χρήση υπολογιστών έχει δημιουργήσει μια νέα σειρά προβλημάτων υγείας. Σε αυτά τα προβλήματα  ανήκει και το λεγόμενο Οφθαλμικό Σύνδρομο Ηλεκτρονικού Υπολογιστή.

Το Οφθαλμικό Σύνδρομο οφειλόμενο στη χρήση του κομπιούτερ ( computer vision syndrome) είναι μια Οφθαλμολογική κατάσταση που επηρεάζει άτομα τα οποία εργάζονται μπροστά από την οθόνη των κομπιούτερ. Λαμβάνοντας υπόψιν την αναντίρρητη επέλαση της τεχνολογίας στην καθημερινή μας ζωή , το πρόβλημα πρέπει να αναγνωριστεί και να σχολιαστεί.

Παράγοντες που θεωρούνται υπεύθυνοι για την παρουσία αυτού του συνδρόμου είναι η συγκέντρωση στην οθόνη για μεγάλη χρονικό διάστημα , η λανθασμένη θέση του σώματος ,ο κακός φωτισμός του δωματίου και η αντανακλάσεις της οθόνης,  ο ελαττωμένος βλεφαρισμός (ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων) , οθόνη που τρεμοπαίζει και τέλος κακή αναγνωσιμότητα των εγγράφων σε ψηφιακή  μορφή.

Αίτια

Ο οφθαλμός και ο οπτικός εγκέφαλος αναλύουν με  περισσότερο κόπο την ψηφιακή πληροφορία σε pixels όταν κάποιος διαβάζει  το κείμενο στην οθόνη  απ’ ό,τι όταν διαβάζει την ίδια πληροφορία σε κλασικό έντυπο κείμενο.

Τα γράμματα και τα ψηφία  του κομπιούτερ σε αντίθεση με αυτά του χαρτιού αποτελούνται απο τα λεγόμενα pixel τα οποία είναι μικρές κουκίδες τα άκρα των οποίων είναι κάπως «ξεθωριασμένα».  Έτσι τα γράμματα και τα ψηφία της οθόνης του υπολογιστή   έχουν όρια κάπως  ακαθόριστα οδηγώντας σε φτωχή αντίθεση και διακριτική ανάλυση με το φόντο της οθόνης (συγκριτικά  με το κλασικό έντυπο κείμενο – πχ περιοδικό) .Αυτό μπορεί να το αντιληφθεί κάποιος κοιτάζοντας ένα γράμμα στην οθόνη απο πολύ κοντά. Ο  χρήστης στην προσπάθεια του να διατηρεί την εικόνα  στον οφθαλμό του όσο το δυνατόν καθαρότερη αναγκάζεται  να εστιάζει συνεχώς και αυτό με την σειρά του οδηγεί σε κόπωση των οφθαλμικών μυών.  Επίσης η κοντινή ενασχόληση στην οθόνη του κομπιούτερ οδηγεί σε ένα επιπρόσθετο έλλειμμα προσαρμογής  (ουσιαστικά δυσκολότερης εστίασης ) προσθέτοντας επιπλέον φορτίο στους οφθαλμικούς μύες .Τέλος τα γράμματα που εμφανίζονται σε μία οθόνη κομπιούτερ  , ανάλογα με την ποιότητα και τις αντανακλάσεις της οθόνης και σε συνδυασμό με φτωχό φωτισμό μπορεί να μην παρουσιάζουν ικανοποιητική αντίθεση επιτείνοντας στα προβλήματα.

Συπτώματα

Τα συμπτώματα από τα μάτια για τα οποία παραπονείται ο χρήστης κομπιούτερ και που σχετίζονται με την χρήση του κομπιούτερ μπορεί να είναι καύσος, δακρύρροια , διπλωπία ,αίσθημα βάρους στα βλέφαρα, άλγος ή αίσθημα σφιξίματος των οφθαλμών, παροδικό θάμβος όρασης ή σε βαρύτερα καταστάσεις ακόμα και κεφαλαλγία.

Πρόληψη

Αν και τα στοιχεία δεν καταδεικνύουν ότι η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή προκαλεί μόνιμες βλάβες οράσεως , μεγάλο ποσοστό  χρηστών ηλεκτρονικών υπολογιστών θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τα συμπτώματα που σχετίζονται με την πολύωρη εργασία μπρος στις οθόνες των υπολογιστών.

Τα μέτρα που προτείνονται για την ελαχιστοποίηση της εμφάνισης των συμπτωμάτων που οφείλονται στην χρήση του κομπιούτερ συνοψίζονται στα εξής:

  • Διατήρηση της απόστασης ματιών – οθόνης περί τα 40 – 50 εκατοστά.
  • Τοποθέτηση της  οθόνης του κομπιούτερ ιδανικά  10 με 15 μοίρες χαμηλότερα από το επίπεδο των οφθαλμών.
  • Χρήση αντιθαμβωτικού φίλτρου οθόνης.
  • Χρήση καλού φωτισμού δωματίου (φωτισμού που ελαχιστοποιεί τις αντανακλάσεις).
  • Τοποθέτηση της οθόνης με τρόπο που να αποφεύγεται ο απευθείας φωτισμός της απο το ηλιακό φως
  • Χρήση κατά προτίμηση LCD  οθόνης.
  • Αποφυγή πολύωρης συνεχόμενης χρήσης της οθόνης ( συχνά διαλείμματα).
  • Συχνό ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων ( έστω και ηθελημένα).
  • Πλήρη οφθαλμολογικός έλεγχος εστιάζοντας την προσοχή μας σε μια προσεκτική διάθλαση.

computer-orash-2computer-orash-1

Γυαλιά για χρήση με Computer

Γυαλιά για κομπιούτερ πρακτικά σημαίνει την χρήση γυαλιών (απο τα άτομα που ήδη φοράνε γυαλιά) προσαρμοσμένων στην ενδιάμεση απόσταση  στην  οποία συνήθως τοποθετείται  η οθόνη.  Αυτό  θα  πρέπει να αναφέρεται στον οφθαλμίατρο και θα πρέπει η μέτρηση να  γίνεται  αφού  υπολογιστεί η  μακρινή και κοντινή διάθλαση. Μια λύση θα ήταν η χρήση αποκλειστικά ενός ζεύγους γυαλιών για χρήση με το κομπιούτερ . Αυτό όμως θα είχε σαν αποτέλεσμα δυσκολία στην εστίαση αντικειμένων σε μεγαλύτερη απόσταση. Έτσι μια άλλη λύση είναι  η χρήση πολυεστιακών γυαλιών προσαρμοσμένων στην απόσταση εργασίας μας .  gyalia-gia-xrhsh-me-computer

Η επικάλυψη των κρυστάλλων με ειδικά αντιθαμβωτικά φίλτρα επιβάλλεται για χρήση σε χώρους με έντονο φωτισμό. Για παράδειγμα σε άτομα που εργάζονται σε περιβάλλον με φθοριούχο φωτισμό η χρήση γυαλιών με φίλτρο απορρόφησης στα 400nm UV βοηθάει στην απορρόφηση του μπλε φωτός που εκπέμπεται απο την φθοριούχο λάμπα.

Σε όλες πάντως τις περιπτώσεις συνίσταται η σωστή αξιολόγηση του ενδιαφερόμενου από τον οφθαλμίατρο του ή  από τον οπτικό του.  Αν αποφύγουμε τις υπερβολές (τα μάτια μας δεν είναι φτιαγμένα να κοιτούν μια οθόνη απ’ το πρωί ως το βράδυ), είναι σίγουρο ότι το Οφθαλμικό Σύνδρομο οφειλόμενο στη χρήση Κομπιούτερ  αντιμετωπίζεται με επιτυχία στις περισσότερες περιπτώσεις.

Μοιράσου το Άρθρο:

Μανουσάκης Ευάγγελος

Σχετικά με τον Ιατρό

Ο Οφθαλμίατρος Ευάγγελος Μανουσάκης (www.emanousakis.gr) σπούδασε στην Στρατιωτική Ιατρική (ΣΣΑΣ) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Aποφοίτησε 1ος στην Τάξη της Πολεμικής Αεροπορίας το 1991.